Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), “İnsanca ücret, vergide adalet” talebiyle topladığı imzaları Hazine ve Maliye Bakanlığı’na teslim etti. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Bizim talebimiz, adaletli bir vergi sistemidir. Yani az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınan; faizin, rantın, kârın vergilendirildiği adaletli bir vergi sistemi istiyoruz” dedi.

Arzu Çerkezoğlu ve DİSK yöneticileri, “İnsanca ücret, vergide adalet” talebiyle toplanan imzaları bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı’na teslim etti. İmzaların tesliminin ardından açıklama yapan Çerkezoğlu, şunları söyledi:

“Dünyanın en adaletsiz vergi sistemlerinden birisi Türkiye’de. Dünyada başka bir ülke yok ki işçi ile patronu aynı oranda vergi ödesin. Dünyada başka hiçbir ülke yok ki çalışanların, ücretlilerin eline geçen net ücret, yıl içerisinde aylar gittikçe geriye doğru gitsin, azalsın. Dünyada başka hiçbir ülke yok ki dolaylı vergi dediğimiz, iğneden ipliğe satın aldığımız her şeyde ödediğimiz, herkesin eşit ödediği verginin oranı, devletin topladığı toplam vergilerin yüzde 70’ine ulaşsın. Gerçekten çok adaletsiz bir vergi sistemi var Türkiye’de.

“BİZİM TALEBİMİZ, ADALETLİ BİR VERGİ SİSTEMİDİR”

Özellikle bu yüksek enflasyon ve pahalılık koşullarında, alım gücümüzün giderek düştüğü bu süreçte, aynı zamanda vergi yoluyla da ciddi bir gelir kaybına uğruyoruz. Bir taraftan vergi oranları çok yüksek, diğer taraftan da vergi dilimi tarifeleri son derece düşük belirlenerek hemen bir üst vergi dilimine girmemize sebep oluyor. Böylelikle de çalışanlar üzerindeki vergi yükü her gün daha fazla artıyor. Biz, o nedenle vergide adalet talebiyle bir imza kampanyası başlattık, DİSK olarak. Türkiye’nin dört bir yanında; fabrikalarda, hastanelerde, belediyelerde, alışveriş merkezlerinde, plazalarda, inşaatlarda, madenlerde çalışan bütün işçi arkadaşlarımız, ‘vergide adalet’ talebiyle imzalar topladılar. Bugün, topladığımız binlerce imzayı, hatta ilk bölümünü Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ilettik. Aslında biz istedik ki yüz yüze bir görüşmeyle bu imzaları iletelim. Ancak bu mümkün olmadı. Belli ki işçilerle bir araya gelmekten imtina edenlerin, işçi sınıfına, emekçilere söyleyecek bir sözü de yok. Bizim talebimiz, adaletli bir vergi sistemidir. Yani az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınan; faizin, rantın, kârın vergilendirildiği adaletli bir vergi sistemi istiyoruz. Bunun için de dört tane somut talebimiz var. Bu imza metninde de bu dört talebimizi Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ilettik. İzninizle sizinle onu da paylaşmak istiyorum. Birincisi; gelir vergisinin oranının, asgari ücret sonrasındaki gelir vergisi oranının yüzde 10’a düşürülmesini istiyoruz. İkincisi; vergi dilimi tarifeleri en az asgari ücrete yapılan artış kadar ya da yeniden değerleme oranı kadar arttırılmalıdır ki çalışanlar hemen bir üst vergi dilimine girerek ücretlerinde kesinti yaşamasın. Üçüncüsü; biliyorsunuz bu ülkede 2008 yılından beri işverenlere 5 puan SGK prim desteği veriliyor. 14 yıldır işverenlere verilen bu desteğin işçilere, çalışanlara da verilmesini istiyoruz. Dördüncüsü de çağ dışı damga vergisi kaldırılmalıdır diyoruz. Evet, vergide adalet için bu mücadeleyi yürütüyoruz.

“VERGİDE ADALET OLMADAN GELİRDE ADALET OLMAZ”

Topladığımız imzalarla, işyerlerinde yaptığımız açıklamalarla, kentlerin meydanlarında, sokaklarında, billboardlarında; Ankara sokaklarında da görüyorsunuz Duvar gazetelerimizle, afişlerimizle ve bu taleplerimizle bugün buradayız. Bugün Maliye Bakanlığı’na teslim ettiğimiz bu binlerce imza, işçi sınıfının, emekçilerin talebidir. İşçi sınıfının, emekçilerin iradesidir. Ülkeyi yöneten siyasi iktidarı, bu adaletsiz vergi sistemine son vererek, vergide adaleti sağlayacak bu söylediğimiz dört somut adımı atmaya çağırıyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi; vergide adalet olmadan, gelirde adalet olmaz diyoruz. Yoksuldan alıp zengine veren; zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapan bu politikalar son bulana kadar da DİSK olarak mücadeleye devam edeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Birazdan da Çalışma Bakanlığı önünde saat 12’de işçi arkadaşlarımızla, temsilci arkadaşlarımızla birlikte dün açıklanan asgari ücret ve DİSK’in yürüttüğü ‘gelirde adalet, vergide adalet’ mücadelesiyle ilgili basın açıklamamızı da gerçekleştireceğiz.”