Haber: UĞUR İSTANBULLU

Artvin’in Ardanuç ilçesi Çuruspil yaylasında Ardanuç Belediyesi, Çuruspil yaylası Aşık Efkari Karakucak güreşleri festivalinin 32.'si  düzenledi. 1700  rakımda ve Ardanuç’a 15 kilometre mesafede bulunan Çuruspil yaylasına Ardanuç ve Artvin dışında yaşayan Artvinli ve Ardanuçluların ilgisi yoğun oldu. Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir, "Çuruspil yaylasında güneşli bir günde birçok hemşehrimizin katılımıyla onurlandırıldık. Burada asıl hedefimiz son yıllarda müthiş bir orman kesimi var buna dur diyebilmek için, derelerimize HES yapılıyor. Dereler özgür aksın demek için buradayız" dedi.

Artvin’in Ardanuç içesinde bu yıl 32.'si düzenlenen Çuruspil Yaylası Efkari Aşıklar Şenliği ve Karakucak Güreş Festivali başladı.

"DERELER ÖZGÜR AKSIN"

Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir şunları söyledi:

"32.'sini düzenlemiş olduğumuz Çuruspil yaylası Aşık Efkari şenlikleri Karakucak güreşleri Dursun Ali Pehlivan Karakucak güreşleri için toplandık. Son iki yıldır yapamamıştık ama bu yıl 32.'sini gerçekleştiriyoruz. Çuruspil yaylasında güneşli bir günde birçok hemşehrimizle birlikte katılımıyla onurlandırdılar bizi. Tabii ki bu yayla festivali yayla festivali olunca burada asıl hedefimiz son yıllarda müthiş bir orman kesimi var buna dur diyebilmek için, derelermize HES yapılıyor. Dereler özgür aksın demek için maden çıkarılıyor, ormanlar tahrip oluyor. Bunlara dur diyebilmek için, Kamuoyunun da gündemini çekebilmek için aynı zamanda da geleneksel olan hem Aşıklık geleneği, Ardanuç’un yetiştirdiği önemli değeri olan Aşık Efkariyi anmak hem de görüyorsunuz yöre insanın çok ilgisi var güreş pehlivanlarının güreşin de ilgisi var o geleneği  yaşatmak adına vatandaşlarımızın büyük bir teveccühüyle bu etkinliği düzenledik hayırlı olsun diliyorum tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Bizleri izleyecek olan tüm değerli hemşehrilerimize de Ardanuç’tan Çuruspil yaylasından Selamlarımızı, saygılarımızı gönderiyoruz."

"DOĞAMIZ AŞIRICI DERECEDE TAHRİP EDİLMİŞ"

Vatandaşlar ve katılımcılar da şunları söyledi:

- Temindar Kaya, "Ardanuç Boyalı köyündenim Bursa’dan geldim bu festivale katılmak için ve memleketimizi gezip dolaşmak için geldim örf ve adetlerimizin yaşatılıyor olması çok güzel bir şey ama dikkatimi çeken bir şey var doğayı çok aşırı derecede tahrip ve kirletilmiş, Doğanının korunması içinde insanlarımızın da buna özen göstermesini özellikle rica ediyorum"

"BU DOĞA BU GÜZELLİKLE KALSIN"

- Nermin Aksu: "Müezzinler köyündenim şu festivalimizi yapana emeği geçene teşekkür ediyorum çok güzel doğamız güzel festivalimiz güzel sağ olsun bütün her taraftan da gelenlerimiz var. Çok güzel geçiyor. Biz akşamdan geldik çok memnunum iyi ki gelmişiz."

- Bayar Şahin: "Çuruspil festivalinde üçüncü kez sahne alacağım. O kadar mutluyum ki bunu sözlerle ifade edemem. Çuruspil festivali bir yayla festivali. Yaylaya çıkarken bile sürekli etrafımızı gözlemleriz etrafımızı seyrederiz. Mükemmel bir doğası var bu doğa güzellikle kalsın.”