UĞUR İSTANBULLU

Artvin’de baraj yapımı nedeniyle Yusufeli ilçesi merkezinin taşınma işlemleri sürüyor. Yusufeli merkezde bulunan Yeni Camii’nin yıkılması Yusufeli halkının tepkisini çekti. Yusufeli İYİ Parti İlçe Başkanı Recep Akyürek “Yusufeli ilçe merkezimizdeki iki camiden biri olan ‘Yeni Cami’ diye bilinen ve yapımında rahmetli dedem Yusuf Pehlivan ve birçok vefat etmiş arkadaşının kapı kapı gezip birer lira-ikişer lira para toplayıp emek eden ve onu 10-11 senede yapmış oldukları Yusufeli Yeni Camii 1996’dan beri ilçeye hizmet vermekteydi. Bugün akşam saatlerinde, Yusufeli ilçe merkezinin hurda ihalesini alan şirket tarafından bir iki saat içerinde yerle bir edilmiş” diye tepki gösterdi.

Yusufeli merkezde 1985-1986 yıllarında yapımına başlanmış ve 10 yıl sonra bitirilerek 1996 yılında hizmete giren yeni cami bugün akşam saatlerinde Yusufeli ilçe merkezindeki hurdaların ihalesini alan firmanın iş makinaları tarafından yıkıldı. Camiinin yıkımına ilişkin İYİ Parti Yusufeli İlçe Başkanı Recep Akyürek şöyle konuştu:

“YUSUFELİ İLÇE MERKEZİNİN HURDA İHALESİNİ ALAN ŞİRKET TARAFINDAN BİR İKİ SAAT İÇERİNDE YERLE BİR EDİLMİŞ”

“Bu akşam aldığımız bir haber üzerine çok üzüntülüyüm ve bu açıklamayı yapma gereği duydum. Yusufeli ilçe merkezimizdeki iki camiden biri olan ‘Yeni Cami’ diye bilinen ve yapımında rahmetli dedem Yusuf Pehlivan ve birçok vefat etmiş arkadaşının kapı kapı gezip birer lira-ikişer lira para toplayıp emek eden ve onu 10-11 senede yapmış oldukları Yusufeli Yeni Camii 1996’dan beri ilçeye hizmet vermekteydi. Bugün akşam saatlerinde, Yusufeli ilçe merkezinin hurda ihalesini alan şirket tarafından bir iki saat içerinde yerle bir edilmiş.  Ben bu haberi yeni aldım.

“CAMİDEN ÇIKACAK ÜÇ BEŞ LİRALIK DEMİR YÜZÜNDEN BİR CAMİİ HEBA EDİLDİ”

Şimdi camiiden çıkacak üç beş liralık demir yüzünden bir camii heba edildi. Yusufeli toplumu öyle bir toplum ki bin, bin 200 yıllık kiliselerinin bile hala ayakta durduğu bir yer. Bu Yusufeli insanına bir hakarettir, zulümdür. Bunu yapan ve o caminin yapımında gecesini gündüzüne katan, 10-11 sene emek eden insanların emeğini hiçe sayarak yıkan anlayışı, ona sebep olan kişileri şiddetle kınıyorum. Yine birçok yerde baraj yapıldığı halde birçok yerde camilere dokunulmadı. Yusufeli ilçesinde bu şekilde insanların gözünün önünde, ki etrafında faal işyerlerinin olduğu yerdir. Halen daha ilçemizdeki işyerleri devam etmektedir. Cami hizmet vermeye devam ederken aceleyle bu caminin yıkılmasını; ben şahsım adına bunu unutmayacağım. Yusufeli halkının da unutmayacağına eminim. Üzüntülerimi belirtmek için bu açıklamayı yapma gereği duydum.”