Dokuz8 Çeviri

Kendisiyle yapılan bir röportajda F1 pilotu Lewis Hamilton için ırkçı bir ifade kullanan Brezilyalı eski pilot Nelson Piquet’in yarışlara katılması yasaklandı. Hamilton’dan özür dileyen Piquet, ayrıca söylediği kelimenin ırkçı olmadığını iddia etti. Ancak 2 gün önce Red Bull pilotu Max Verstappen de, Piquet'in kızı Kelly’nin sevgilisini benzer bir kelime kullandığı için uyardı.

“F1 IRKÇILIĞA KARŞI YETERİNCE ÇALIŞMIYOR”

Formula 1’in hali hazırda “We Race As One” adında bir ırkçılık-karşıtı kampanyası bulunuyor fakat Hamilton’a göre, F1 ırkçılığı durdurmak için yeterince çalışmıyor. 

3 Temmuz Pazar günü gerçekleşecek British Grand Prix öncesinde konuşan Hamilton, “Artık yeter.” dedi ve Formula 1’in ve FIA’nın (Uluslarası Otomobil Federasyonu) desteklerinin ne kadar ümit verici olsa da, daha kesin eylemlere geçilmesi gerektiğini söyledi. 

Hamilton, kendi özel kurduğu komisyon aracılığıyla F1 takımlarının imzalaması için bir sözleşme hazırladı. Çeşitliliği ve kapsayıcılığı geliştirmek için oluşturulan projeye, Hamilton’ın 20 milyon pound yatırdığı biliniyor.  Hamilton'un hazırladığı sözleşmeyi imzalamayan F1 takımları bulunuyor.

Hamilton projeyle ilgili büyük kuruluşların taraf olması gerektiğini belirterek "Şirketler şu anda, daha önceden bu durumlar için hazırladıkları açıklamaları yayınlıyorlar. Ancak bu yeterli değil, aksiyon alınmalı ve Formula 1 ile tüm takımlar bu sözleşmeyi imzalalı. Hamilton Komisyonu ile bu sözleşmeyi, çeşitlilik ve kapsayıcılık için çalışmak ve para toplamak için hazırladık.” diye konuştu.

VERSTAPPEN: “PİQUET IRKÇI BİRİ DEĞİL” 

Dünya şampiyonu F1 pilotu Verstappen, 2 gün önceki röportajında Hamilton’ı desteklediğini ve kendisinin de ırkçılığa karşı taraf olacağını söyledi. Verstappen ayrıca Piquet’in ofansif bir sözcük kullandığı için hatalı olduğunu ancak ırkçı biri olmadığını söyledi.  Verstappen röportajında, yasaklamaların insanlara yardımcı olmadığını, iletişim kurmak gerektiğini, neyin yanlış olduğunu belirtmenin gerektiğini söyledi.