Dünya Çocuk Kitapları Haftası ve Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında Artı Atölye, Çankaya Belediyesi işbirliğiyle “Çocukların Kitabı Çocuk Hakları” etkinlikleri düzenledi. 11- 13- 14 Kasım 2021 tarihlerinde çocuklarla dört farklı resimli çocuk kitabı tasarlandı. 19 Kasım 2021’de Şubadap Çocuk’un konser verdiği “Çocuk Yazarlarla İmza Günü” buluşmasında çocuklar ve ebeveynler Dünya Çocuk Hakları gününü birlikte kutladı.

ÇOCUKLAR KİTAPLARININ RENKLERİNE KENDİLERİ KARAR VERDİ

Çocukların Kitabı Çocuk Hakları etkinliklerinin ilk aşaması 11 Kasım Perşembe günü Çankaya Belediyesi Dostluk Gündüz Bakımevi’ndeki 5-6 yaş grubundaki çocuklarla gerçekleşti. Barraux’un “Nerede Bu Fil?” kitabıyla Sessiz Kitap Okuma Atölyesi gerçekleştirildi. Nesne temelli öğrenme yöntemlerinin kullanıldığı atölyede çocuklar, Çocukların Kitabı Çocuk Hakları çalışmasında ortaya çıkacak çocuk kitapların renklerine karar verdi.

çocuklar-3

RESİMLİ ÇOCUK KİTABI TASARIM ATÖLYESİ

İkinci aşama 7-11 yaş grubu çocuklarla 13-14 Kasım tarihlerinde Çankaya Belediyesi Zübeyde Hanım Çankaya Evi’nde resimli çocuk kitabı tasarım atölyesi ile gerçekleşti. Çocuklar duygularını, beklentilerini, atölye kurallarını birlikte belirledi. Tanışma oyunları sonrasında “Biz kimiz, neye ihtiyacımız var, ne öğrenmek istiyorum, çocuk haklarına dair ne biliyorum?” soruları üzerine çocuklarla birlikte tartışıldı.

ÇOCUK HAKLARI TUĞLALARINDAN DUVAR  İNŞA EDİLDİ

Giuliano Ferri’ye ait “Ver Elini” sessiz kitabıyla gerçekleştirilen Sessiz Kitap Okuma Atölyesi’nin ardından, çocuk hakları tuğlalarından bir duvar inşa edildi. Çocuk Hakları Kavram Kartı Oyunu ile kitaplarda hangi çocuk hakkı maddeleri üzerine çalışılacağı çocuklar tarafından belirlendi.

artı

"ÇOCUKLARIN YAŞAMINDAN KATILIM ÖRNEKLERİ" KİTABI

Roger Hart’ın “Katılım Merdiveni” yönteminden yararlanılan atölyede çocuklar, katılım hakkı deneyimlerini merdiven basamakları ile örneklendirdiler. Son olarak çocuklar, “Blackout Karartma Tekniği” ile sekiz basamaktan oluşan katılım merdivenini yeniden yazarak, grafiklerle hangi hakkı ne kadar kullandıklarını çizdiler. Bu çalışmalar sonucunda, veliler ve eğitmenler için “Çocukların Yaşamından Katılım Örnekleri” başlığında kılavuz niteliğinde bir kitap daha çıkmış oldu.

ÇOCUKLAR KİTAPLARIN RESİMLERİNİ VE HİKAYELERİNİ OLUŞTURDU

İkinci gün ise, resimli çocuk kitaplarını inceleyerek, doğaçlamalar ile karakter tasarlandı, tek cümle ile ortak bir hikaye yazıldı ve hikaye canlandırıldı. Orff müzikleri ile kolaj dokusu oluşturmanın ardından gruplara ayrılan çocuklar tarafından kitapların resimleri ve hikayeleri oluşturuldu. Bu çalışmalar sonucunda, çocuklar tarafından çocuk haklarını konu alan “Miya’nın Adını Bulma Serüveni, Efe’nin Kitap Kampanyası, Çocuk Hakları Deneyimleri 1 ve Çocuk Hakları Deneyimleri 2 isimlerinden dört adet çocuk kitabı ortaya çıktı.

atölye

ÇOCUKLAR KİTAPLARINI İMZALADI

19 Kasım 2021’de Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi’nde “Çocuk Yazarlar Kitaplarını İmzalıyor” etkinliğinde çocuklar ve ebeveynler bir araya geldi. Çocukların hazırladıkları dört resimli çocuk kitabı, çocuklar tarafından imzalandı. Etkinlik esnasında Çocuk Kitapları Köşesi’nde ebeveynlere yönelik çocuk kitapları rehberi dağıtıldı, bilgilendirme yapıldı. Açılış konuşmasının ardından, dört çocuk kitabını ortaya çıkaran çocuk yazar ve çizerlere katılım belgeleri takdim edildi. Etkinlik Şubadap Konseri’nin ardından sona erdi.

kitap