Katar'ın başkenti Doha'daki Lusail Stadyumu'nda oynanacak karşılaşma 18 Aralık pazar günü Türkiye saatiyle 18.00'de başlayacak.

Dev maç öncesinde her iki takım da basın toplantısı düzenleyerek maç için stratejilerini ve duygularını paylaştı.

"MAÇ YALNIZCA MESSİ İLE MBAPPE KARŞILAŞMASI DEĞİL"

Arjantin Milli Takımı Teknik Direktörü Lionel Scaloni maçın Messi ve Mbappe değil, Arjantin ile Fransa arasında olduğunu vurguladı.

"Fransa Mbappe'den ibaret değil" diyen Scaloni "Fransız forvetin iyi bir oyuncu olduğuna şüphe yok ama başka oyuncular da var ve diğerleri onu daha iyi oyuncu yapıyor." dedi.

"Pazar günkü maç Messi ile Mbappe'den öte Arjantin ile Fransa karşılaşması" diyen Scaloni "Bence her iki takım da ihtiyaç duydukları silahlara sahip ve maç sonucu yalnızca bu iki oyuncu değil, diğerleri tarafından da belirlenebilir. Leo (Messi) iyi gidiyor ve umarız maç da bizim lehimize gider, ama bu Arjantin ile Fransa arasında ve bu oyunu belirleyecek birçok oyuncu var." diye konuştu.

Scaloni Fransa'nın sahanın her alanında farklı seçenekleri bulunduğunu belirterek rakip takımın ne yapacağına dair beklentilerini açıkladı.

Fransa'nın teknik açıdan yetenekli oyuncularının olması nedeniyle topa hakim olmayı seçebileceklerini, zaman zaman da karşı saldırıya geçerek "öldürücü" olabileceklerini belirten Scaloni "Bence maçta tek bir oyun tipi olmayacak ya da Arjantin topu tutmayacak çünkü bence bazı anlarda onlar Arjantin'in topa hakim olmasını, bazı anlarda ise topu kendilerinde tutmayı tercih edebilirler ki bazen bunda da öldürücü olabilirler." dedi.

Scaloni, "Bence finali son maçlarımızda oynadığımız gibi oynamalıyız, rakibimizin gücünün farkında olarak, onları çalışarak ve onları nereden acıtacağımızı bilerek. Daha önceki maçlarımızda yaptığımız analizler gibi." değerlendirmesinde bulundu.

Dünya Kupası'nda ilk finalist Hırvatistan'ı 3-0 yenen Arjantin oldu

"ARJANTİN'İN ÇOK TUTKULU TARAFTARLARI VAR"

Fransa Milli Takımı Teknik Direktörü Didier Deschamps da maç öncesinde basına yaptığı değerlendirmede Arjantin ile muhteşem bir atmosferde final oynayacaklarını ve maçın sonunda bir takımın formasına üçüncü yıldızı ekleyeceğini söyledi. Fransa 1998 ve 2018 yıllarında Dünya Kupası'nı kazanmıştı.

Finalde tribünlerde daha fazla Arjantinli taraftar olmasının kendilerini olumsuz etkilemeyeceğini savunan 54 yaşındaki çalıştırıcı, "Festival gibi bir atmosfer olacak, çok tutkulu taraftarları var. Takımlarını beklediğiniz gibi destekliyorlar. Ama rakiplerimiz yarın tribünde değil sahada olacak ve maçın sonunda sadece bir tarafın formasına üçüncü yıldız eklenecek." ifadelerini kullandı.

Deneyimli teknik adam, dört yıl önce de son 16 turunda Arjantin ile Dünya Kupası'nda karşılaştıklarının hatırlatılması üzerine, "Aynı takım değiller. Dizilişleri farklı, oyun anlayışları farklı. Arjantin'i analiz eden bir ekibimiz var. Fas maçına bakarsanız 5 futbolcuyla savunma yaparak başladılar. Bu maçta da farklı senaryolara hazırlıklı olmalıyız." yorumunu yaptı.

Dünya Kupası yarı finali: 'Atlas Aslanları' Fas, son şampiyon Fransa'ya karşı

ARJANTİN'İN GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ NELER?

Her ne kadar Arjantin teknik direktörü dikkatleri Messi-Mbappe ikilisinden takımlara çevirmek istese de gerçekte iki oyuncu da takımlarının sahip olduğu en büyük koz.

1) Messi: Arjantinli oyuncu Lionel Messi Katar'daki şampiyonada iyi bir formda. 35 yaşındaki Paris St Germain takımının forveti Messi en parlak dönemini geride bırakmış olsa da, yeteneğini ortaya koyduğu anlar nedeniyle en büyük oyuncular arasında sayılıyor.

2) Taraftarların gücü: Arjantin'in başarısı, takım ve taraftarları açısından duygusal öneme sahip. Yorumculara göre Arjantinli taraftarların beklentileri kaptan Messi ve takım arkadaşları üzerinde baskıdan çok teşvik edici bir rol oynuyor.

Takım, taraftarla birlikte hareket ediyor ve bu desteğin finalde Arjantin'e güç vereceği ifade ediliyor. Ancak yarı final maçında Fransa karşısında Faslı taraftarlar da büyük bir atmosfer yaratmış ancak yenilgiye engel olamamıştı.

3) Konsantrasyon ve disiplin: Hem Fransa hem de Arjantin şampiyonada bugüne kadar oynadıkları maçlarda topun hakimiyetini bırakmada ve uzun defans sonrasında hızla karşı atağa geçmede başarılı oldu.

Yorumcular final maçında da taktiklere çekilmek ya da itilmek yerine bu taktiklerde direnen takımın kazanabileceğine işaret ediyor. Bu açıdan Arjantin'in konsantrasyon ve disiplini elden bırakmaması, özellikle Fransızların hızlı oyucusu Mbappe tehlikesine karşı önemli olduğu vurgulanıyor.

FRANSA'NIN GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ

1) Mbappe: 23 yaşındaki Kylian Mbappe'nin hızı, gücü ve şut isabeti ile bu yılki şampiyonada en fazla gol atan oyuncu olma yolunda Messi ile başa baş. Her iki oyuncu da şimdilik toplam beş gol atmış durumda. Aynı zamanda Paris St Germain'de takı arkadaşı olan iki yıldız oyuncunun final maçında takımlarına nasıl güç katacakları merak ediliyor.

2) İlk golün avantajı: Bugüne kadar oynana 11 dünya kupası finalinde ilk golü atmasına rağmen maçı kaybeden tek takım 2006 yılında Fransa olmuştu. Bu istisna hariç ilk golün avantajı Fransa'ya Dünya Kupası eleme maçlarında başarı getirdi. Dechamps'ın liderliğindeki Fransa öne geçerek hızla savunmasını güçlendiriyor. Takımı baskı karşısında paniğe kapılmıyor.

3) Sağlık sorunları: Fransız takımının en zayıf yönü sakatlar. Takımın orta sahada güvendiği üç oyuncu -Raphael Varane, Ibrahima Konate and Dayot Upamecano - da bu hafta hastalandı.

Fransız takımın teknik direktörü Dechamps, virüs nedeniyle hasta olan futbolcuların yarınki finale yetişip yetişmeyeceği konusunda son bilgileri bilmediğini ifade ederek "Bu zorlukla karşılaşmamayı tercih ederdik ama sağlık ekibimizle beraber elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz." diye konuştu. Upamecano'nin tam iyileşme yolunda olduğu, ancak Varane ve Konate'nin durumunun henüz belirsiz olduğu belirtiliyor.