Haber: Ali Taş


14 Mayıs akşamı, tüm ülkede olduğu gibi bir şaşkınlık havası hakimdi. Millet İttifakı şaşkındı. Muhalefet cephesinin referandumda %59, 24 Haziran 2018’de %57 olan oy oranı %53’e gerilemişti. Cumhur İttifakı şaşkındı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan her zaman ilk turda kazandığı seçimi, bu sefer kazanamamış, güvenoyunu alamamıştı.

Buna karşılık AKP 6 ve MHP 2 vekil ile beklentilerinin üzerinde milletvekili çıkarmışlardı. CHP ve İyi Parti ise CHP 6, İyi Parti 2 olmak üzere beklentilerin altında kalmışlardı. Sonuç olarak milletvekili açısından 8’er vekil ile bir eşitlik söz konusuydu. Antalya için bu eşitliği bozan Cumhurbaşkanlığı seçimiydi. Kemal Kılıçdaroğlu seçimi önde bitirmişti. Ancak bu önde bitirme bir memnuniyet yaratmamıştı.

14 Mayıs sonrasında, Cumhur İttifakı, özellikle de AKP, saha çalışmalarına sanki 14 Mayıs’ta seçim yapılmamış gibi devam etti ve Dışişleri Bakanı, artık Antalya Milletvekili ama hala Bakan, Mevlüt Çavuşoğlu başta olmak üzere AKP kadroları tam saha baskı uygulamaya devam ettiler.

Buna karşılık Millet İttifakı, Ankara’da olduğu gibi, ilk haftayı hasar tespit ve strateji tartışmaları ile geçirdi ve geçtiğimiz hafta başında sahalara döndü. Özgür Özel’in Kaş’tan başlayarak ilçe gezileri bu çalışmanın ana omurgasını oluşturdu.

Bu arada bir de bilgi verelim. CHP Muratpaşa İlçe Başkanlığı, Antalya merkezinin en önmeli noktalarından birisi olan Kapalı Yol’da Kemal Kılıçdaroğlu’nun Babala TV’de katıldığı programı izletmek üzere getirdiği dev ekran kamyonu, AKP’nin Muratpaşa İlçe Seçim Kurulu’na yaptığı itiraz nedeni ile kaldırıldı.

Peki siyasiler bu sonuçlar ve 28 Mayıs Pazar günü yapılacak ikinci tur seçimleri için ne düşünüyorlar?

nuri cengiz

CHP Antalya İl Başkanı Nuri Cengiz, önemli olanın, Recep Tayyip Erdoğan’ın halktan güvenoyunu alamadığı gerçeği olduğunu belirterek 28 Mayıs’ta da bunu devam ettireceklerini ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimini kazanacağını vurguladı. Nuri Cengiz, ülkede Recep Tayyip Erdoğan’a karşı olanların tek bir cephede toplandığını belirterek önceliklerinin sandığa gitmeyen ya da 3. Adaya oy veren seçmeni ikna etmek olduğunu, bunun yanısıra sandığa gidenlerin tekrar sandıklara gitmeleri için çalışmalarını sürdürerek Antalya’da %60’ın üzerinde oyla, Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazanması için en yüksek katkıyı sunacaklarını söylüyor.

AYDIN ÖZER

27. Dönem CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer de, ülkenin dengeli bir şekilde ilerleyebilmesi için Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanması gerektiğini söylüyor. Aydın Özer’e göre, TBMM’de Cumhur İttifakı çoğunluğuna karşılık, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı olması, ülkede uzun zamandır unutulan denge denetleme mekanizmasını aktif hale getirecek ve ülke rahat bir nefes alacak. Yasamanın ve yürütmenin birbirlerini rahatça denetleyebildiği bir ortamın yaratılmasının piyasalar, iç ve dış siyaset başta olmak üzere her alanda bir rahatlama yaratılacağını söyleyen Aydın Özer’e göre Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu koşullarda Cumhurbaşkanı olması tarihi bir önem taşıyor.

Hasan subaşı

27. Dönem İyi Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı da sandık güvenliğine dikkat çeken isimlerden.
Hasan Subaşı, 14 Mayıs'ta halkın bu iktidara dur dediğini, 28 Mayıs'ta da sandık güvenliği sağlanırsa gereğini yaparak alaşağı edeceğini vurguluyor.
Subaşı, bu hükümetten secimin ilk turda alınmasının mümkün olmadığını söyleyerek, özellikle bakanların secim sürecindeki rollerine dikkat çekiyordu.  Hiçbir rejimin Recep Tayyip Erdoğan'ı kesmeyeceğini söyleyen Hasan Subaşı, toplumun çok şey gördüğünü ve bunun ayrımına vardığını vurgulayarak, 28 Mayıs'ta sandiktan bu yönde bir iradenin çıkmasını beklediğini söylüyor.

rafet zeybek

Bir diğer 27. Dönem CHP Milletvekili olan Rafet Zeybek’i Erzurum’da yakalıyoruz. Seçim çalışmaları nedeni ile Genel Merkez’in görevlendirmesi ile Erzurum’da bulunduğunu ve oyunu da Erzurum’da kullanacağını söyleyen Rafet Zeybek, seçimlere müdahalenin ve sandıklarla ilgili yapılan spekülasyonların önemine dikkat çekiyor. Antalya’da bir müdahalenin olmadığını, kendilerinin bu anlamda iyi örgütlendiğini fakat başka yerlerden bu konuda bilgiler geldiğini söyleyerek, 28 Mayıs’ta işlerinin daha kolay olduğunu ve yurdun dört bir yanında sandıklara sahip çıkarak seçimi kazanacaklarını belirtiyor.

Antalya bu Pazar tekrar sandık başına giderek Cumhurbaşkanlığı ikinci turu için oy kullanacak. Bu sefer beklenti, ilk turda elde edilen %53’lük oranın %58 ve üstüne çıkacağı yönünde. Kemal Kılıçdaroğlu’nun ülke genelinde seçimi kazanmasının işaret fişeği, Antalya’dan %60’ın üzerinde oy almasıdır. Beklentilerin alt sınırının %58 olması, seçimin ne Kılıçdaroğlu ne de Erdoğan için kolay geçeceğini gösteriyor. Bıçak sırtı bir durum olduğu algısı Antalya’da yerleşmiş durumda.

Bakalım, 14 Mayıs’ta beklentileri karşılamayan sandık sonuçları bu sefer karşılayacak mı?

Seçim 2023 Yerel Medya Koordinasyonu