HABER NURCAN SEVEN

Antalya Olimpos'ta bu yıl 29-31 Temmuz’da Kozmik Anafor Astronomi Platformu tarafından 7. kez gerçekleştirilen Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali 2022 sona erdi.

Sadece 2020 yılında pandemi nedeniyle online gerçekleşen festival yedi senedir aralıksız sürmekte.

Türkiye’nin en geniş sivil katılımlı astronomi ve bilim festivalinde ülkenin dört bir yanından yüzlerce astronomi ve gökyüzü tutkunları ile uzmanlar bir araya geldiler. Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Lokman Kuzu, Prof. Dr. Mehmet Emin Özel ve uzman astronomlar Duygu Durmuş, Yaren Bektaş, Taylan Kasar, Yücel Kılıç ile uzman astrofotoğrafçılar Metin Altundemir, Enver Tokmak sunum ve gözlem etkinliklerinde yer aldılar.

419c4685-8bfe-4b06-8349-4d8bf55d4cdc

(Prof. Dr. Lokman KUZU)

e5b4292a-1011-48a9-bdc6-18befa235938

(Prof. Dr. Mehmet Emin ÖZEL)

Üç gün süren festivalde gündüzleri güneş gözlemi ile birlikte astronomi alanında sunumlar gerçekleştirildi, çocuklar başta olmak üzere tüm katılımcılarla çeşitli astronomi temalı atölye çalışmaları, bilgi ve su roketi yarışları düzenlendi. Kazananlara hediyeler verildi.

Geceleri ise astrofotoğraf eğitimi ile astrofotoğraf çekimleri yapılırken aynı zamanda gözlem alanlarındaki teleskoplar ile gökyüzü gözlemleri yapıldı. Gözlemlerde Andromeda Galaksisi, Jüpiter, Mars ve Satürn başta olmak üzere birçok yıldız kümesi ile tüm gökyüzü katılımcılara tanıtıldı.

samanyolu

(Astrofotoğraf uzmanı Metin Altundemir eşliğinde Festival Katılımcısı Funda İÇÖZ tarafından çekilen Samanyolu fotoğrafı)

Kozmik Anafor Astronomi Platformu öncülüğünde gerçekleşen festivalin diğer bileşenleri olan Hypatia Bilim, Bilimfili, Gelecek Bilimde, Astrapera, Uzay Çağında Yolculuk, Kayıp Rıhtım gibi bilim iletişimi platformları festival alanında katılımcılarla bir araya geldiler.

Bilim insanları ve halkın üç gün boyunca her daim yan yana ve etkileşim halinde olabildiği festivalde tüm sunum ve gözlemlerin ardından müzik dinletisi ile kapanış gerçekleşti.

1674006d-24d8-4612-8e17-a802c48e266a