Antalya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Engelsiz Hizmet Şube Müdürlüğü, sosyal belediyecilik hizmetleri kapsamında Antalya ve ilçelerinde çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Engelli bireylerin eğitimine destek olmak, bakım, rehabilitasyon ve iş istihdamı sağlamak amacıyla hizmet veren Özel Büyükşehir Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi'nden toplam 611 engelli birey faydalanıyor. Özel gereksinimli bireyler, iş uygulama atölyeleri ve eğitim sınıflarında hem rehabilite ediliyor hem de yeteneklerini geliştiriyor.

HASTANE VE KAMU KURUMLARINA ÜCRETSİZ ULAŞIM 

Büyükşehir Belediyesi tarafından Antalya sınırlarında yaşayan, ağırlıklı olarak bedensel engeli bulunan, toplu ulaşım araçlarını kullanmakta zorlanan engelli bireylere ücretsiz ulaşım hizmeti veriliyor. Engelli bireyler, engelsiz ulaşım araçlarıyla kamu kurum ve kuruluşlarındaki randevularına götürülüp, evlerine bırakılıyor. Engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak adına engelsiz ulaşım aracıyla 2022 yılında 2 bin 647 kez ulaşım hizmeti sağlandı.

GÖRME ENGELLİLER SESLİ KÜTÜPHANESİ

Muratpaşa İlçesi Yavuz Özcan Parkı içerisindeki Engelli Hizmet Merkezi bünyesinde yer alan Görme Engelliler Sesli Kütüphanesi’nde görme engelli yurttaşların yazılı kaynaklara ulaşarak bilgisayar kullanması ve Braille alfabesi ile çalışma yapmaları sağlanıyor. Böylece, görme engelli bireylerin okuma güçlüğü ve bilgiye erişim yönündeki engeller kaldırılıyor. 2022 yılında 35 kez sesli kütüphane hizmeti, 350 sayfa Braille Çıktı hizmeti verildi. 

Kepez’de Demirgül, Muratpaşa’da Falez ve Konyaaltı’nda Pınarbaşı Mola Evleri ile özel bireylerin ailelerine ihtiyaç duydukları özel zaman sağlanıyor. Mola Evleri’nde kaldıkları süre zarfında kaliteli zaman geçiren diğer akranları ile sosyalleşebilen özel gereksinimli bireyler için ilgi beceri ve yetenekleri doğrultusunda etkinlikler düzenleniyor. Bu kapsamda 2022 yılında 2 bin 877 kez Mola Evi hizmeti sunuldu. 

Konyaaltı ve Lara sahillerinde yapılan 'engelsiz' plaj düzenlemeleriyle Antalya'da yaşayan veya şehir dışından gelen engelliler bir başkasının yardımına ihtiyaç duymadan denize girebiliyor. Plajlara kıyı boyunca ahşap platform döşenerek engelli bireylerin kıyıya kadar ulaşması sağlanırken, Konyaaltı plajında denize kurulan iskele üzerinden asansör yardımıyla da denize girilebiliyor. 2022 yaz sezonunda engelli bireyler yaklaşık 29 bin 930 kez engelsiz plajdan yararlandı.