Küresel merkez bankalarının sıkılaştırma adımları ve Türkiye ekonomisine yönelik endişelerle TL ay başından beri yaklaşık yüzde 6,5 değer kaybı yaşadı. Dolar, aralık kur krizinden bu yana ilk defa 17,54 seviyesini aştı. BDDK'nın kararlarının ardından gevşeyen dolar 16,5 seviyesine indi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, mayıs ayında yıllık enflasyon TL'deki birikimli değer kaybının etkisiyle gıda ve ulaştırma kalemleri öncülüğünde yüzde 73,5'a yükselmişti. Ankette çıkan veri ise AKP döneminin en yüksek enflasyon beklentisine işaret ediyor.

1 AYDA 6 PUAN ARTIŞ

Yılsonu enflasyon beklentileri ise sürekli olarak yukarı revize ediliyor. Enflasyonun daha uzun süre daha yüksek seviyede kalacağına ilişkin beklentileri yansıtan ankette yıl sonu enflasyon tahminlerinin medyanı yüzde 69 olarak gerçekleşti. Mayıs ayında yapılan ankette yıl sonu medyanı yüzde 63,5'tu.

YOKSULLUK SINIRI ZİRVEDE

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu da, Ankara'da hesaplanan gıda enflasyonunun haziranda bir önceki aya göre yüzde 6,2 arttığını, dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının ilk kez 20.000 TL'yi aştığını açıkladı. TÜİK, haziran ayı enflasyon verisini 4 Temmuz'da açıklayacak. 

SOCİETE GENERALE'İN TAHMİNİ

Fransa merkezli Societe Generale bankası, Türkiye ekonomisine ilişkin yeni tahminler yayımladı. Banka, enflasyonunun yüzde 80'in üzerine çıkmasının olası olduğunu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın muhtemelen 2023 ikinci çeyreğe kadar politika faizini yüzde 14’te tutacağını tahmin ettiğini açıkladı.