BUPAR Araştırma Şirketi, 13 ilde 1532 kişiyle yüz yüze yaptığı görüşmelerde AKP hükümetinin yurttaşa asgari ücrete yaptığı ara zam ve oy tercihlerini sordu. Ankette katılımcılara, "Sizce neden asgari ücrete 6 ay erken zam yapıldı" sorusu soruldu. Yüzde 50,4 asgari ücrete yapılan ara zam için "Siyasi oy kaygısıyla. Seçim geliyor. Oy kaybetmemek için" değerlendirmesi yaptı. Yüzde 47,8 "Hayat pahalılığından vatandaş geçinemez oldu" yanıtını verirken, yüzde 1,8 ise fikir belirtmedi.

"Asgari ücretle vatandaş geçinebilir mi" sorusuna ankete katılanların yüzde 95,7'si "Hayır" derken, yalnızca 4,3'ü "Evet" yanıtını verdi. "Asgari ücret zammı hayat pahalılığını artıracak mı" sorusuna gelen yanıt ise yüzde 75,3 oranında evet oldu.

"DİĞER ADAY" DAHA GÜÇLÜ

Ankette "Bugün milletvekilliği seçimi yapılacak olsa, hangi ittifak daha fazla oy alır? Daha fazla milletvekili çıkarır" sorusu da soruldu. Katılımcıların yüzde 56,7'si Millet İttifakı, yüzde 38,8'i Cumhur İttifakı derken, yüzde 4,5 da "Bilmiyorum, fikrim yok" yanıtını verdi.

Katılımcılara, "Bugün Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak olsa Tayyip Erdoğan ile beğendiğiniz, hakkında olumsuz kanaatiniz olmayan birisi yarışsa kime oy verirsiniz" diye soruldu. Katılımcıların yüzde 56,7'si "diğer aday" yanıtını verdi. Yüzde 23,5'lik bir kesim "Her koşulda Tayyip Erdoğan'a oy veririm" dedi. Yüzde 19,8 ise fikir belirtmedi.

"ZAM OY GETİRMEYECEK"

BUPAR Başkanı Erkan Akaltun, anket sonuçlarını şu sözlerle değerlendirdi: "Zammın, mevcut ücretle geçinmek imkansız olduğu için yapıldığı muhakkak. Ancak vatandaşların yarısı bu kararın seçim ve oy kaygısıyla yapıldığını söyledi. Sabit gelirli vatandaşlar hızla fakirleşiyor. Bu algı, siyasi iktidarın ekonomi yönetimine olan inançsızlığından kaynaklanıyor. Bu yüzden zammın Cumhur İttifakı'na oy artışı sağlaması mümkün değil."