Mersin‘de inşaatı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali‘ne ait radyoaktif atıkların Ankara Avdanlı’ya taşınmasına ve yerleşim yerlerinde kurulacak bir yerleşkede depolanmasına karar verildi.  

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu Başkanlığı (TENMAK) ve Ankara Valiliği arasında 7 Temmuz 2022 tarihinden itibaren yapılan yazışmalara göre, Ankara Polatlı sınırları içindeki Avdanlı Mahallesi’nde kurulacak nükleer atık depolama tesisi için 4 milyon metrekarelik mera alanında tahsis amacı değişikliği talep edildi.

TENMAK’ın Temmuz 2022 tarihli yazısı üzerine Ankara Valiliği il Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne atfen düzenlenen raporda yer alan bilgilere göre; Avdanlı Mahallesi’nde bulunan yuvarlak sayıyla 1 milyon 500 bin metrekare yüzölçümlü mera vasıflı alan ile yine yuvarlak sayıyla 2 milyon 500 bin metrekare yüzölçümlü Ağnam Yeri (koyun yeri) vasıflı toplamda 4 milyon metrekarelik alan için “Radyoaktif Atık Yönetimi Merkezi, Radyoaktif Atık Bertaraf ve Depolama Yerleşkesi” olarak kullanılmak amacıyla 4342 Sayılı Mera Kanununa dayandırılarak “tahsis amacı değişikliği” talep ediliyor.

11 Kasım’da iddiaların Meclis araştırmasına açılmasına ilişkin partisinden 19 milletvekiliyle birlikte önerge veren İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, belgeleri 16 Kasım’da Enerji Bakanlığı’nın bütçe toplantısında da gündeme getirmişti.

Oral’ın paylaştığı belgede, nükleer atık ve depolama yerleşkesinin kurulmak istenen noktanın, çiftçi yerleşim ve üretim alanları olan Aşağı Yatak mevkiine 2-2,5 km, Gümüşkaya Mahallesine 3 km, Kocahacılı Mahallesine 2-2,5 km ve Sakarya Irmağı’na 3 km uzaklıkta olduğu bilgisi yer alıyor:

Bütçe komisyonunda konuşan Oral, “Akkuyu Santraline neredeyse 500 km ötedeki bu alana, güneyden kuzeye pek çok şehri kat eden bir yoldan, radyoaktif atık taşınması son derece sakıncalıdır. Atıkların bu kadar uzun bir nakil mesafesinde kazaya uğrama ihtimali yüksektir. Ayrıca olası bir kaza, kaçak ve radyoaktif etkileşimde çevresi tamamen tarım, hayvancılık ve yerleşim arazisi olan bu bölgede bir felaket yaşanması olasıdır” ifadelerini kullandı.

“Polatlı halkı adına bu işin takipçisi olacağız diyen Oral, Bakan’a da şu soruları sormuştu: “Akkuyu Santralinden çıkacak radyoaktif atıklar nereye depolanacaktır? Depolanması planlanan yerler arasında Polatlı’nın Avdanlı mahallesi var mıdır? Bahsettiğim riskler ve sorunlar hakkında bakanlığın bir risk ve etki analizi yapılmış mıdır? Polatlı halkı adına bu işin takipçisi olacağız.”