"Aylık bin, günlük 30 üstünde ameliyat, 7-8’lere düşmüş durumda. Bizim talebimiz tabii ki eğitim araştırma hastanesi vasfının geliştirilerek korunmasıdır” dedi. ATO Genel Sekreteri Mine Coşkun da “Asistanların eğitimi ciddi ölçüde aksadı. Asistanların ekim ve eylülde tuttuğu nöbetlerin ücretleri verilmedi. Asistanların bir kısmı yeniden TUS’a girip başka hastanelere geçmeyi düşünüyorlar” diye konuştu.

ATO, önce Etlik Şehir Hastanesi’ne taşınması planlanan, daha sonra kamuoyundan gelen tepkiler nedeniyle taşınması durdurulan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan sorunları gözlemledi. ATO Başkanı Dr. Muharrem Baytemür ve Genel Sekreter Dr. Mine Coşkun, Dışkapı’ya dair gözlemlerini ANKA Haber Ajansı’na anlattı.

ATO Başkanı Baytemür, Dışkapı’nın tarihinden de bahsederek şunları söyledi:

“ESKİ ADIYLA DIŞKAPI SSK, 1964’TE AÇILDI”

“Ankaralıların bildiği Dışkapı SSK Hastanesi, 1964 yılında dönemin Çalışma Bakanı Bülent Ecevit tarafından açılışı yapılan hem ek binanın hem de içindeki kliniklerin gelişmesi ile bugüne gelen bir eğitim araştırma hastanesi. Ankara’nın ve ağırlıklı yoksul kesimin hizmet aldığı bir hastanedir. Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi taşınmadan önce yaklaşık bin hekimi, yaklaşık 3 bin sağlık çalışanı ile toplam, hizmet veren bir hastane. Ek hizmet binaları, semt poliklinikleri olan geniş bir hizmet alanı olan bir hastaneydi.

“760 YATAK KAPASİTESİ 250’YE KADAR DÜŞMÜŞ DURUMDA”

760 yatak kapasitesi, bunların 133’ü yoğun bakım, 8 tane palyatif yatağı olan, bugün bu 760 yatak kapasitesi 250’ye kadar düşmüş durumda. 22 klinik var. Bir eğitim araştırma hastanesinin bu vasfını devam ettirmesi açısından sıkıntılı bu rakamlar. Aylık bin ameliyatın yapıldığı bir hastaneydi, bugün itibarıyla ameliyathane setlerinin büyük bir bölümü Etlik Şehir Hastanesi’ne götürüldü. Normalde bu, yüklenici diye tanımladığımız firmanın karşılaması gereken bir şeydir. Aynı zamanda fizik tedavi aletlerinin ve ekipmanlarının neredeyse tamamı Etlik Şehir Hastanesi’ne taşınmıştır.

“DIŞKAPI’DA 4 BÖLÜMÜN HİÇ SERVİSİ KALMADI”

Asistanların hemen hemen tamamının, baş asistanların tayini Etlik Şehir Hastanesi’ne çıkmış durumda ve geçici görevle Dışkapı’ya götürülmekte. Hekimler açısında şu anda 90 sağlık görevlisi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin 32 tanesi Dışkapı’da kalmış durumda, 58 tanesi Etlik Şehir Hastanesi’nde, bugün itibarıyla değişmiş olabilir. Sağlık Bakanlığı kadrosundaki 338 eğitim görevlisinin 162 tanesi Dış Kapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kalmıştı. 176 tanesi Etlik Şehir Hastanesi’ne gitmiştir. Bazı kesimlerin servisi kapanmıştır. Burası eğitim araştırma hastanesi vasfını korumaktadır şu anda, kağıt üstünde tabii. Plastik ve rekonstrüktif cerrahinin, dermatolojinin, göz hastalıklarının, fizik tedavinin servisi kalmamıştır.

“TALEBİMİZ TABİİ Kİ EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ VASFININ GELİŞTİRİLEREK KORUNMASIDIR”

Kısmen taşınmadan önce günlük 8 bin poliklinik hizmeti verirken şu anda 4 bin civarına düşmüştür ki bu, çok sınırlı çalışanla verilmektedir. Dışkapı’da kalan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının iş yükü çok artmıştır. Aylık bin, günlük 30 üstünde ameliyat, 7-8’lere düşmüş durumda. Dış Kapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi şu anda ne deve ne kuş şeklinde. Bir eğitim araştırma hastanesi vasfını sürdürecek altyapı, zaten yaklaşık 5 yıldır hiçbir yatırım yapılmamıştır. Süreç şöyle işleyecek muhtemelen; genel seçime kadar gittikçe kendi haline bırakılan ve fiilen kapanmaya itilen bir hastane durumuna geldi ve çalışanlar bu durumdan mutsuz. Bizim talebimiz tabii ki eğitim araştırma hastanesi vasfının geliştirilerek korunmasıdır.”

Genel Sekreter Coşkun da Dışkapı’daki asistan hekimlerin durumunu şu sözlerle aktardı:

“ASİSTANLARIN BİR KISMI YENİDEN TUS’A GİRİP BAŞKA HASTANELERE GEÇMEYİ DÜŞÜNÜYORLAR”

“Asistanlar ve eğitim görevlileri ayrı hastanelere düştüler başta. Eylül ve ekim aylarında asistanlar usulsüz olarak Etlik Şehir Hastanesi’nde çalıştırıldı. Şimdi de sözlü görevlendirmelerle Dışkapı Hastanesi’ne desteğe gidiyorlar. Asistanların nereye gideceğinin belli olmaması, nasıl destek olacaklarının belli olmaması onların eğitimlerini aksattı. Planlanan eğitimde onların seminerlerinin yapılması ve devam etmesi gerekiyor. Cerrahi branş asistanı için belli ameliyat gruplarında ameliyat yapmaları gerekiyor. Asistanların eğitimi ciddi ölçüde aksadı. Asistanların ekim ve eylülde tuttuğu nöbetlerin ücretleri verilmedi. Bu ortamda onların eğitim alması sıkıntılı. Asistanların bir kısmı, yeniden TUS’a girip başka hastanelere geçmeyi düşünüyorlar. Ciddi anlamda da huzursuzlar. Dışkapı Hastanesi’nde taşınacağız diye temel bakım, yatırım yapılmamıştı, temel bakım yapılması gerekiyor.

“BU KAOS ORTAMINDA ASİSTANLAR UZMAN OLUNCA KENDİLERİNİ GÜVENDE HİSSETMEYECEK”

Böyle bir kaos ortamında yeterli eğitimini alamayan asistan hekim, uzman hekim olduğu zaman da kendine güveni hissedemeyecektir. Bu durumdan kurtulmanın çeşitli yollarını arıyor tabii hekimler. Yurt dışına gitmeye çalışıyorlar, ilk 10 ay itibarıyla 2 bin 200 civarında hekim TTB’den iyi hal belgesi aldı. Elbette sorun var. Sağlık Bakanlığı bu randevu sorununu, açıktan atamalar ile çözmeye çalışacaktır.”