10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu, faili Yakub Şahin'in katliamdan 10 gün önce bomba malzemesi satın almaya çalıştığına ilişkin ihbar evraklarını soruşturma dosyasına dahil etmeyen Ankara Emniyet Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulundu. Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde görevli bulunan, görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyen tüm personeller hakkında, “suç delillerini yok etme” ve “görevi kötüye kullanma” maddelerinden suç duyurusunda bulunuldu.

Komisyon, yapılan suç duyurusunu sanal medya hesabından şu sözlerle duyurdu: “Bilinçli ve kasıtlı olarak delil karartan, ihbar evraklarını soruşturma dosyasına dahil etmeyen, Ankara Emniyet Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur.”

NE OLMUŞTU?

Komisyon yaptığı açıklamada, şu hatırlatmalarda bulundu: “Hatırlanacağı üzere firari sanıklarla ilgili yargılama devam ederken, katliamdan tam 4 yıl sonra katliam soruşturmasına dair 9 klasör evrakın katliam soruşturması dosyasına konulmadığı ve mahkemeye de sunulmadığı saklandığını ortaya çıkarmıştık. Bu evraklara göre, Yakub Şahin katliamdan 10 gün önce bomba malzemesi olan amonyum nitrat satın almaya çalışmış, gübre satıcısının ihbarı üzerine Yakub Şahin ile onunla birlikte hareket eden Hüseyin Tunç ve olayda kullandıkları araçları tespit edilmiştir.

NİZİP ANKARA’YA BİLGİ VERMİŞTİ

Bunun üzerine Nizip Emniyet Müdürlüğü, 02/10/2015 tarihinde (katliamdan 8 gün önce) Yakub Şahin’i, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve istihbarat Şube Müdürlüklerine bildirerek, Yakub Şahin hakkında gerekli araştırmanın yapılmasını istemiştir. Nizip Cumhuriyet Savcılığı'nın katliamdan sonra Yakup Şahin'in yakalanması için Ankara Cumhuriyet Savcılığı ve Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne bilgi verdiği ancak bu evrakların soruşturma dosyasına dahil edilmediği, bilinçli ve kasıtlı olarak delillerin karartıldığı anlaşılmıştır.

ÖNCEKİ SUÇ DUYURULARI

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü hakkında katliamdan önce ihbar dosyasıyla ilgili gerekli araştırmayı yapmaması, ‘kayıp klasörler’i saklayan soruşturma savcıları hakkında da delilleri gizledikleri sebebiyle tarafımızca ilgili mercilere gerekli şikayetler yapılmıştı.”