Ankara’da sendika, oda, dernek, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 96 demokratik kitle örgütü 'Ankara Deprem Dayanışma Platformu’nu kurdu. Platformun deklarasyon metninde “Bu denli geniş bir alanı ve büyük bir nüfusu etkileyen yıkımın etkilerinin ve sonuçlarının çok uzun erimli olacağı açıktır; bunun için de gerekli hazırlıkları, ekipleri ve altyapıyı kurmak önümüze bir ödev olarak çıkmıştır. Bir yandan acil sorunlara yönelik çözüm üretirken, bir yandan da uzun erimli dayanışma sürecini örgütleme, koordinasyonunu ve sürekliliğini sağlama konusunda bir araya gelme ihtiyacımıza platformun cevap olacağını umuyoruz...Gelin birlikte dayanışmayı büyütelim. ‘Dayanışma yaşatır’ diyoruz” denildi.

Ankara’da, Türkiye’de meydana gelen depremler nedeniyle afetzedelere yönelik dayanışma faaliyeti yürüten demokratik kitle örgütleri Ankara Deprem Dayanışma Platformu çatısı altında bir araya geldi. 96 sendika, oda, dernek, siyasi parti, sivil toplum kuruluşlarından oluşan Ankara Deprem Dayanışma Platformu, bugün Türkiye Gazeteciler Sendikası binasında düzenlenen basın toplantısında açıklanan deklarasyon metni ile kurulduğunu ilan etti.

“SANCILARI YILLARA YAYILABİLECEK BÜYÜK BİR FELAKETİN İÇİNDEYİZ”

Düzenlenen toplantıda İnsan Hakları Derneği’nden Fatin Kanat şunları söyledi:

“Öncelikle bu çalışma için ofisini bize açan Türkiye Gazeteciler Sendikası’na teşekkür ederiz. Çok ağır sorunları ve sancıları yıllara yayılabilecek büyük bir felaketin içindeyiz. Devletin ve iktidarın yıllardır devam eden sorumluluğuna ve vebaline rağmen sivil inisiyatifler, muhalif siyasi parti, sendikalar, odalar, sivil toplum kuruluşları, yerel dernekler; halklarımızın bu soruna acil olarak müdahale edebilme, yardıma koşabilme şeklinde bir seferberlik içinde olduğunu görüyoruz. Biz de Ankara’da bu şekildeki bütün yerel ağların, bütün siyasi parti, sendika, oda, sivil toplum kuruluşları ve sivil inisiyatiflerden oluşan büyük bir ağ oluşturduk. Yaklaşık 98 katılımcı kurum var.”

“KOLEKTİF AKILLA ANKARA DEPREM DAYANIŞMA PLATFORMU’NU KURMUŞ BULUNUYORUZ”

Avukat Şevin Kaya tarafından okunan deklarasyon metni şöyle:

“Maraş ili sınırları içerisinde meydana gelen iki büyük deprem sonucunda ne yazık ki 10 ilde on binlerce insanımız hayatını kaybetmiş, yüz binlercesi yaralanmış ve milyonlarcası da barınma, gıda, giyecek, sağlık gibi temel ihtiyaçlardan mahrum kalmıştır. Deprem olduğu andan bu yana devlet ve kamu kurumlarının bu devasa yıkıma zamanında ve yeterli müdahaleleri yapamadığı aşikardır. Rantın ve denetimsizliğin getirdiği ölüme karşı dayanışma ve seferberliğin yaşatacağı bilincinde; Ankara yerelindeki birçok siyasi parti, kurum, oda, sendika, dernek ve sivil inisiyatifler insani yardım ağları kurmuş ve acil sorunlara çözüm aramak için çaba göstermiştir. Bu dayanışma ağını kolektif akılla daha koordine ve organize bir şekilde büyütmek üzere Ankara Deprem Dayanışma Platformu’nu kurmuş bulunuyoruz.

“GEREKLİ HAZIRLIKLARI, EKİPLERİ VE ALTYAPIYI KURMAK ÖNÜMÜZE BİR ÖDEV OLARAK ÇIKMIŞTIR”

Bu denli geniş bir alanı ve büyük bir nüfusu etkileyen yıkımın etkilerinin ve sonuçlarının çok uzun erimli olacağı açıktır; bunun için de gerekli hazırlıkları, ekipleri ve altyapıyı kurmak önümüze bir ödev olarak çıkmıştır. Bir yandan acil sorunlara yönelik çözüm üretirken, bir yandan da uzun erimli dayanışma sürecini örgütleme, koordinasyonunu ve sürekliliğini sağlama konusunda bir araya gelme ihtiyacımıza platformun cevap olacağını umuyoruz. Yalnızca deprem bölgesindeki ihtiyaç ve sorunlara yönelik değil, bölgeden Ankara’ya gelecek yaralıların/hastaların, bebeklerin, çocukların, depremzedelerin ihtiyaçları ile sorunlarına yönelik gerek bizlerin kendi içinde gerekse de kamu kurumları ve belediyelerle koordinasyonuna ihtiyaç olduğu açıktır.  Platformun bu koordinasyonu hızlandırıcı ve kolaylaştırıcı olacağını düşünüyoruz.

“GELİN BİRLİKTE DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM. DAYANIŞMA YAŞATIR”

Ankara Deprem Dayanışma Platformu sabit bir platform olarak kurulmamıştır, zaman içerisinde daha etkili bir platformu hep birlikte şekillendirebilir ve de genişletebiliriz. Platform şimdilik Barınma, Deprem Bölgesine Yardım-Ulaşım-Nakliye, Gıda-Beslenme, Eşya-Giysi, Sağlık, Psikolojik Yardım, İletişim ve Sosyal Medya, Hukuki Yardım, Çocuk, Engelli, Eğitim, Gençlik, Kadın ve Mülteci Çalışma grupları üzerine koordinasyonu amaçlamıştır. Bu alanlarda çalışan, bilgisi ve tecrübesi bulunan kişi veya kurum temsilcilerinin iletişim adreslerimize dahil olmasını umuyoruz. İmkanları, kapasiteleri, dayanışmayı ortaklaştırma, organize ve koordine etme amacıyla Ankara yerelindeki tüm siyasi parti, kurum, oda, sendika, dernek ve sivil inisiyatifleri platformda bir araya gelmeye, yapabileceklerimizi birlikte konuşarak ve kolektif bir şekilde dayanışmayı büyütmeye davet ediyoruz. Gelin birlikte dayanışmayı büyütelim. ‘Dayanışma yaşatır’ diyoruz.”

CHP Ankara İl Başkanlığı’ndan Sevda Örük ise, platformda yer alan ve destek veren kuruluşları okudu. Ankara Deprem Dayanışma Platformu’nu şu kuruluşlar oluşturuyor:

“10 Ekim Barış Derneği, 17 Mayıs Derneği, 2021 Tüm Emekliler Sendikası, 29 Ekim Kadınları Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alınteri Gazetesi, Anadolu Güç Birliği Konfederasyonu, Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği, Anarşist Kadınlar, Anıtpark Forumu, Anka Dil Kültür Sanat Derneği, Ankara 78'liler Girişimi, Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi, Ankara Dayanışma Akademisi, Ankara Dayanışma Derneği, Ankara Dersimliler Derneği, Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği, Ankara İşçi Meclisi, Ankara KHK Platformu, Ankara Tabip Odası, Avukat Dayanışması, Batıkent Yeni Yaşam Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şube, CHP Ankara Kadın Kolları, Çorum Hitit Dernekleri Federasyonu, CHP Ankara, Demokrasi için Hukukçular, Demokrasi, Barış ve Alternatif Politikalar Araştırma Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri, Demokratik Bölgeler Partisi, Demokratik Halk Derneği, Dev-Güç, Devrimci 78'liler Federasyonu, Devrimci Hareket, Devrimci İşçi Partisi, Devrimci Parti, Divriği Kültür Vakfı, Eğitim Sen Ankara 1 Nolu Şube, Emek Partisi, Emekçi Hareket Partisi, Engelsiz Erişim Derneği, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Göçmen Dayanışma Ağı Ankara, Halkevleri, Halkların Demokratik Kongresi, Halkların Demokratik Partisi, İlmek Kadın Dayanışması, İnsan Hakları Derneği Ankara Şube, İnsan Hakları Okulu, Kabahatler Atölyesi, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Kadın Dayanışma Vakfı, Kadın Savunma Ağı, Kaldıraç Hareketi, Kaos GL, Karala, Kars ve Çevre İller Demokrat Dernekler Federasyonu, KESK Ankara Şubeleri, KHK'lılar Platformu, Mamak Afet Yardımlaşma, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Mülkiyeliler Birliği, ODTÜ Mezunları Derneği, ODTÜ Mimarlık Topluluğu, Öğrenci Kolektifi, Ortak Yaşam Platformu, Ovacık Dayanışma ve Kültür Derneği, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Özgürlük için Hukukçular Derneği Ankara Şube, Partizan, Pembe Hayat, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Rant Yoluna Hayır İnisiyatifi, Roof Coliving, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği, Solfasol Gazetesi, Sosyal Demokrasi Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Ankara Şube, Sosyalist Emekçiler Partisi, Sosyalist Kadın Hareketi, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi Ankara İl Örgütü, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dayanışma Ağı, Toplumsal Dayanışma için Psikologlar Derneği, Toplumsal Hukuk, Toplumsal Özgürlük Partisi, Tüm Emeklilerin Sendikası, Tunceli Dayanışma ve Kültür Vakfı, Türk Psikologlar Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Türkiye İşçi Partisi, Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği, Umut Sen, Üniversiteli Feminist Kolektif, Yenimahalle Kent Konseyi, Yeşil Sol Parti, Yurttaşlık Derneği”