Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ile Hollanda Büyükelçiliği iş birliğiyle sürdürülen Kadın Güçlenme Merkezi projesi kapsamında toplumsal farklılıklar konulu eğitim düzenlendi. 

ABB'nin ev sahipliğinde Gençlik Parkı içinde bulunan Kadın Danışma Merkezi’nde düzenlenen eğitime; sivil toplum kuruluşlarından ve meslek gruplarından çok sayıda temsilci katıldı. Yazar Ayşe Sucu, toplumun doğuştan ve sonradan kazanılmış farklı özelliklere sahip kişi ve grupların belirli idealler, inançlar ve değerler etrafında bir araya gelmesiyle meydana gelen dinamikler hakkında bilgi verdi. 

Toplumsal farklılıkların zenginlik olduğunu söyleyen Sucu, sözlerine şöyle devam etti:

“Toplumsal farklılıklarımız, konuşmamızın başlığı aslında son derece önemli bir başlık. Hem bireysel hayatımızda hem toplumsal hayatımızda her birimizin temel ilkeler üzerinden düşünmesi gereken bir kavram olarak ele alıyorum bu kavramı. Bizi belirleyen üstyapılar var; kimliklerimiz diyebiliriz, inanç burada önemli bir rol oynuyor. Aidiyetlerimiz, etnik köken bağlamında, inanç bağlamında, gelenek bağlamında, kültür bağlamında, tarih bağlamında. Bu üstyapılar içinde kendimizi nasıl inşa edeceğiz; hem tekil varlıklar olarak o tekilliğimizi korumak mecburiyetindeyiz ama diğer taraftan da o yapılar altında farklılıklarımızı dikkate alarak birlikte yaşamı kurmak zorundayız. Farklılıklarımız bizim zenginliğimizdir, bizim imkanlarımızdır. Bu imkanlar içinden 21'inci yüzyılda evrensel ilkeleri; temel insan hakları, özgürlükler, insan onuru gibi kavramları dikkate alarak güzel bir dünya kurabiliriz.” 

Toplumda kadınların güçlenmesi için eğitimlerin önemli olduğunu ve bu yüzden eğitimleri önemsediklerini belirten ABB Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı Kadın Çalışmaları Birim Şefi Şenay Yılmaz, “Projemizin birinci yılını tamamladık ve ikinci yılına girdik. Sivil toplum örgütlerinde çalışan kadın uzmanlara yönelik verdiğimiz bir eğitim bu. Eğitimlerimiz devam edecek. Eğitimlerimize tüm üniversiteler, STK’lar ve belediye insan kaynakları katılabilir herkesi bekliyoruz. Eğitimlere katılmak isteyenler, eğitim tarihlerini web sitemizden görebilirler. Çok keyifli ve faydalı bir eğitim programı” dedi. 

Dördüncüsü düzenlenen eğitimleri oldukça verimli bulduklarını ve memnun kaldıklarını söyleyen STK temsilcileri, ABB’ye şu sözlerle teşekkür etti: 

Dicle Cengiz (Kız Başına Platformu): Tüm eğitimlere katıldım ve hepsi birbirinden faydalı eğitimlerdi. Hepsinden çok memnun ayrıldım. STK’ların kendilerini geliştirmeleri çok önemli. ABB’nin kadınları ve STK’ları böyle eğitimlerle desteklemesi bizim için çok önemli. Çok teşekkür ederiz. 

Emine Yılmaz: Keyfili ve verimli bir eğitim programı. Eğitimleri yakından takip ediyorum. Çok keyif aldım çok güzel bir kitle toplanmış. Onlarla birlikte olmak bir eğitimci olarak bana çok şey kattı. Çok teşekkür ediyorum ABB’ye ve emeği geçen herkese böyle bir içerik hazırladıkları için.

Nisa Göçmenoğlu (Uçan Süpürge Vakfı): Eğitimlere birinci eğitimden beri katıldım. Kendi kapasitemizi güçlendirmek için katılıyorum. Eğitimlerin çok faydalı olduğunu görüyorum ve gözlemliyorum.”

Kadın uzmanların kapasitesini güçlendirmek, farkındalık kazandırmak, kadınların iş ve sosyal hayatlarında daha aktif olmalarını sağlamak amacıyla sivil toplum kuruluşlarından çeşitli meslek gruplarına kadar birçok temsilcinin katıldığı eğitimler, ekim ayına kadar devam edecek.