Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde kabinedeki bakanların büyükşehirlerde milletvekili adayı yapılacağını açıkladı. Anayasa hukukçusu ve CHP milletvekili İbrahim Kaboğlu, bakanların atanmış olduklarının altınız çizerek aday olacakların istifa etmesi gerektiğini belirtti.

Anayasa hukukçusu, CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, bakanların milletvekili yapılmasını yorumladı.

Kaboğlu, siyasi partilerin aday listelerinin YSK’ye verilmesinin son gününün 9 Nisan olduğunu anımsatarak, “Atanmış bakanlar, kamu gücünü kullandıklarından 298 sayılı kanun gereği propaganda yasakları kapsamındadırlar. Aday olmaları halinde diğer kamu gücü kullananlar gibi anayasa madde 76’ya uygun olarak görevden ayrılmış olmaları gerekirdi” dedi.

Kaboğlu devamında şunları yazdı:

“YSK takvimine uygun şekilde istifa etmeyen, durumları tek kişinin iradesine bağlı olan bu atanmışların esasen, canlı yayında aday yapılacaklarının ilan edildiği 22 Mart tarihi itibari ile görevden ayrılmış olmaları gerekirdi.

Bakanların atama yoluyla kendilerine tanınan kamu gücünü kullanarak adaylık kampanyası yürütmeleri olanaksızdır; zaten bu, 298 sayılı Yasanın öngördüğü yasak kapsamındadır.

Ayrıca 2017 Anayasa değişikliğinde kaldırılan Anayasa madde 114, şu şekildeydi:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimlerinden önce, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Bakanları çekilir.”

Bu hükmün gerekçesi ise, yeniden aday olma hakkından bağımsız olarak, siyasal aidiyete dayalı olarak her üç bakanlık yetki ve gücünün seçim sürecinde taraflı şekilde kullanılmasının önüne geçmekti.

Yürütme'yi CB ile özdeş kılarak, bakanlık ve milletvekili bağdaşmazlığını öngören 2017 kurgusu, bakanları siyasal karar süreci dışında tuttu.

“Bu nedenle, Cumhurbaşkanı yardımcısı dahil bakanların temsili görev için toplu olarak siyasal yarışmaya yönlendirilmesi, kamu yönetimini bu görevliler ve onlara tanınan yetkiler eliyle "oy devşirme aygıtına" dönüştürme sakıncasını yaratacağından tehlikelidir.

Bakanların görevlerinden çekilmeden aday yapılmaları girişimi, seçim kampanyasında adayların eşit yarışma koşullarını ortadan kaldıracağı için Anayasa md. 67'ye de açıkça aykırıdır.”