Maraş merkezli depremden sonra ABD Savunma Bakanlığı ait USS Hershel Williams gemisi bugün Türkiye’ye geliyor.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgilere göre; ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın insani yardım malzemelerini taşıyan ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait USS Hershel Williams insani yardım ve destek gemisi, 28 Şubat sabah saatlerinde Mersin Limanı'na ulaşacak.

Gönderilen insani yardımların teslim alınacağı belirtilen açıklama şöyle:

“ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’na (USAID) ait insani yardım malzemelerini taşıyan ABD Deniz Kuvvetlerine ait USS Hershel Williams insani yardım ve destek gemisinin 28 Şubat sabah saatlerinde Mersin Limanı’na ulaşması öngörülmektedir.

Deprem nedeniyle ülkemiz tarafından yapılan uluslararası çağrı temelinde ve ilgili makamlarımızla eşgüdüm içerisinde ABD tarafından bahse konu gemiyle gönderilen insani yardımlar kurumlarımızca limanda teslim alınacak ve ihtiyaca göre depremzedelerin kullanımına sunulacaktır."

‘TÜRKİYE'NİN KARA SULARINA KİMİN GELİP GELMEYECEĞİ YÖNÜNDEKİ KARARI BİZ VERİRİZ’

Depremlerin ilk haftasında USS George HW Bush uçak gemisinin geleceği belirtilmiş ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tepki göstermişti.

Çavuşoğlu konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şunları söylemişti:

" Doğu Akdeniz'de savaş gemileri her zaman oluyor, geliyor, gidiyor. Uluslararası sularda kimin gemisinin olup olmayacağını biz karar vermeyiz ama Türkiye'nin kara sularına kimin gelip gelmeyeceği yönündeki kararı biz veririz.

Amerika'dan da böyle bir talep gelmedi, böyle bir talep gelse de buna da gerek yok, izin de vermeyiz. Böyle bir şeye ihtiyaç da yok. Savaş gemisine ne ihtiyacımız var. Yunanistan dahil bazı ülkeler turizm için kullanılan cruise gemilerini bölgeye gönderebileceklerini ve özellikle evi yıkılan insanların da hazirana kadar burada kalabileceğini teklif ettiler.”