Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan’ın, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ve iki ülkenin istihbarat başkanları, 28 Aralık’ta Moskova’da bir araya gelmişti. Toplantıda Suriye krizi, mültecilerin durumu ve terör örgütleriyle mücadelenin ele alındığı bildirilmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da üçlü toplantının ikincisinin bu ay ortalarında olabileceğini bildirmişti.

ABD'den geçen hafta gerçekleşen Türkiye-Rusya-Suriye arasındaki üçlü görüşmeye ilişkin ilk açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, günlük basın toplantısında Moskova’da düzenlenen görüşmeye ilişkin soruyu yanıtladı.

Price, ABD'nin Esad hükümetine yönelik politikalarının değişmediğini ve ülkelerin rejimle ilişkilerini düzeltmesini desteklemediklerini söyleyerek “Acımasız diktatör Beşar Esad’ı eski durumuna döndürmek için ilişkileri iyileştiren ülkeleri desteklemiyoruz. Devletleri, Suriye halkına zulmetmeye devam eden Esad rejiminin 12 yıldaki korkunç insan hakları sicilini ve Suriye halkının insani yardıma ulaşmasını engellemeye devam etmesini dikkate almaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD'li sözcü, görüşmeyle ilgili Türkiye ile temas kurup kurmadıkları sorusuna “Tüm müttefiklerimize ve ortaklarımıza, Esad ile ilişkileri normalleştirmenin zamanı olmadığını açıkça belirttik” yanıtını verdi.