Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köyünde, hukuki sürecin devam etmesine karşın, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapılacağı gerekçesiyle yaklaşık 300 polis ve jandarma eşliğinde çalışma başlatıldı. Çalışmalara tepki gösteren Çambükü Köyü kadınları tarlalarına sahip çıkmak için direnişe başladı.

Ekili tarlalarına ve emeklerine sahip çıkmak için direnen Çambükülü kadınlara karşı polis ve jandarma orantısız güç kullandı, kadınlar yerlerde sürüklendi.

NELER YAŞANDI?

Amasya’nın Taşova ilçesi Çambükü köyüne organize sanayi bölgesi (OSB) yapılmasına karar verildi. Ama halk bunu istemiyor, çünkü köylünün temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılığı bitirecek. Bu, bilirkişi raporuyla da tescillendi.

Köyün mezarlığının da OSB için tahsis edilmesi yöre halkının sabrını taşırdı, halk muhtarın gerekli evrakları imzalamamasını istedi. Halkın yanında yer alan muhtar İlyas Celep “O mezarlıkta iki şehit var” diyerek tahsis işlemi için gerekli evrakları imzalamadı.

Valiliğin “Biz devletiz istediğimizi alırız” sözlerine ve kaymakamlığın baskılarına direnen muhtar görevden alındı yerine ‘kayyım’ atandı.

BİZ DEVLETİZ İSTEDİĞİMİZİ ALIRIZ


Geçen yıl yapılaması kararlaştırılan OSB için muhtar Celep şöyle dedi: “Biz OSB’ye karşı değiliz hiçbir zaman. Ama uygun yere bakılması lazım. Benim köyümün bir tarafında şantiye var, bir tarafında Yeşilırmak havzası var, bir tarafında elektrik tesisi var. Burası da alındığı zaman köyün sadece alanı, yani evin olduğu yerler kalıyor. Bir dönüm yer kalıyor evle birlikte.

Evden kapıya çıkma şansımız yok yapıldığında. Ben bunu başından beri vali beyle de kaymakam beyle de konuştum. Gereken bilgileri verdik. Ama heyetle beraber randevu alıp vali beyin yanına gittiğimde heyeti içeri almadı ve bana şunu dedi: ‘Biz devletiz istediğimiz şekilde alırız.’ “