Amasya'nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köyünde köylünün mera ve tarlalarının üzerine yapılmak istenen Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile ilgili mahkeme süreci devam ederken köye bugün iş makineleri tekrar girdi. 

İş makinelerinin köye girmesi üzerine OSB'nin yapılmak istendiği alana giden köylüler, iş makinelerinin çalışmasını izledi.  Önceki gün akşam saatlerinde ağaçlar söküldü

"BUNU BÜYÜTENLERİN KEMİKLERİ DE KALMADI"

Vatandaşlardan Ayşe Celep şunları söyledi:

"Bakın şimdi bu ağaç 40 senelik ağaç. Yani bizim bu halimiz ne olacak. Hiç duyan yok mu bizim bu halimizi. Bakın 40 senelik ağacı, bugün dozerler çalışıyor. Bu Çambükü’nün haline bakın. Yani bu devlet herkes, yani sesimizi duysun. Biz OSB’ye karşı değiliz. Gelip de görüp, bizi dinlemiyorlar. Ekemiyoruz, biçemiyoruz, mallar ahırda kaldı. Bir torba yemi alamıyoruz. Ne yapacağız? Çiftçiliği bırakıyoruz tamamen, yani ne yapalım. Şu halimiz kötü durumda. Bak, 40 senelik ağacı görmesini istiyorum. 40 senelik bu. Bunu büyütenlerin kemikleri de kalmadı.  Yani Vali Bey gelsin, koltukta oturmayla bu iş olmuyor. Sadece köylünün derdini dinleyecek sadece. Bunu dikenin bugün kemikleri de kalmadı, sahiplerinin de gözyaşı durmuyor. Gözyaşı demek ne demek?"

"GELİN BEN SİZE ÇOBAN HALİMLE DERS VEREYİM BU KONUDA"

Çoban İsmail Yılmaz ise şunları söyledi:

"Sayın Valim, Sayın Tarım Bakanım gelin yaptığınız marifeti görün. Bu ceviz ağacını babam dikmişti rahmetli ve bugün ben ağlamamak için kendimi zor tutuyorum. Geldiğimiz hale bakın, ben bir çiftçiyim, bir hayvancıyım.  Bu devlete benim hiçbir katkım olmuyor mu Sayın Valim, Sayın Tarım Bakanım. Ben 100 tane hayvan sunuyorum bu devlete, bu millete.

Neden beni dinlemiyorsunuz? Neden bu toprağımızı karartınız? Hayvanlarımız yayılmasın diye, toprağımızı karartınız. 35-40 yıllık ağacı yıktınız. Peygamber efendimizin bir sözü var; 'yarın öleceğini bildiğin zaman, bir fidan dik' demişti ve benim babam o akılla dikti. Bugün babamın kemikleri kalmadı, ağaçları devrildi. Bizi getirdiğiniz şu hale bakın, şu toprağımızı, biz buralardan taş topladık. Bu hale getirmek için ellerimiz patladı. Sayın Valim, koltukta oturması güzel, gel de bu köylüyü gör. Bunu siz nasıl anlamıyorsunuz. Bir de okumuş insansınız. Gelin ben size çoban halimle ders vereyim bu konuda. Benim babamın diktiği ağaçları ne hale getirdiniz."

"DİKMEK İÇİN FİDAN DAĞITIYORSUNUZ, BİZİM 40 YILLIK AĞACIMIZI SÖKÜYORSUNUZ"

Hayriye Celep ise Amasya Valisi Mustafa Masatlı’ya, tarım altyapısını güçlendirmek ve tarımsal üretimi arttırmak için çiftçiye kiraz desteğinde bulunmasını üzerine, “Amasya’ya fidan dağıttınız, dikmek için. Ama iki gündür de bizim 40 yıllık, ağacımızı söktürüyorsunuz. Bize de fidan gönderin. Söktüğünüz ağaçların yerine, fidan dikelim. Bize başka çare bırakmadınız. Dikmek için fidan dağıtıyorsunuz, bizim de 40 yıllık ağacımızı söküyorsunuz. Bu nasıl oluyor. Bizim toprağımızı karartın, biz toprak savaşı veriyoruz, sen koltuk savaşı veriyorsun” dedi.