Haber: Güven Boğa

28. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde Volkan Severcan’ın sunumu, Menderes Samancılar’ın moderatörlüğü ile gerçekleştirilen "Anadolu’nun Müzik Kültürleri Hazinesi-Hasan Saltık" söyleşisi ile devam etti. Nebil Özgentürk’ün yönettiği Hasan Saltık belgeselinin de gösterildiği etkinliğe Hasan Saltık’ın dostları Suavi,  Nilüfer Akbal, Vedat Yıldırım, Mazlum Çimen ve Nebil Özgentürk de katıldı. Menderes Samancılar, "Hasan Saltık herkesin tanıması gereken, yüreğiyle eserleriyle eşsiz bir insandı. İyi ki hayatıma böyle bir arkadaş girmiş. Yüreğinden, duruşundan, hayata bakışından çok şey öğrendik. Sazımızla sözümüzle Hasan’ı anacağız" dedi.

MAZLUM ÇİMEN: MÜZİK ARKEOLOĞUYDU

Hasan Saltık’ın 33 yıllık dostu müzisyen Nilüfer Akbal da ‘’Sevgili dostumu burada anmak için bulunmak çok hüzünlü. Onu hiçbir zaman unutmayacağız. Hasan anlatmakla bitmez. Sanatla ilgili tüm alanlara her zaman destek verdi. Mert, dürüst, sevgi dolu bir dostumdu" diye konuştu. 45 yıllık dostu Mazlum Çimen, Hasan Saltık'ın "müzik arkeoloğu" olduğunu belirterek, "Kelimelerle anlatmak çok zor. Onu keyifli ve neşeli anlatmak istiyorum. Gülen ve keyifli bir adamdı her zaman. Bana çok güzel anılar ve çok güzel bir yürek bıraktı" dedi. Cengiz Özkan ise "Dünya insanlarını bir aile olarak görürdü. Neşet Ertaş’a ikinci baharını yaşatan, genç insanları keşfeden, kucak açan biriydi. Onu çok özleyeceğiz, boşluğu çok büyük" diye konuştu.

SUAVİ: KONUŞULANLAR KİTABA DÖNÜŞTÜRÜLMELİ

Müzisyen Suavi ise, şunları söyledi: "Her insan ikinci bir kopyasını taşımadan yaşar ama bazı insanların ardından keşke ikinci kopyası olsaydı diye umut ederiz. Kaybı büyük tahribatlar yarattı. Derinlikleri olan bir arkadaşımızdı. Pırıl pırıl gencecik insanlara destek veren, gücünü emekten halktan yana kullanan biriydi. Keşke iki üç tane daha Hasan Saltık’ımız olsaydı. Türkiye müzik tarihinin ilerleyen günlerde daha fazla ihtiyaç duyacağı bir isim. Burada konuşulanlar bir kitaba dönüştürülürse Hasan’a çok güzel bir anı olur. Hasan’ın arşivci anlayışına denk düşer."

VEDAT YILDIRIM: SİVİL KÜLTÜR BAKANLIĞI

Kardeş Türküler'den Vedat Yıldırım da Hasan Saltık'ın müzisyenleri yönlendiren, onlara kucak açan insanlardan biri olduğunu belirterek, "Memleketin her katmanından insanların müziklerini sundu. Sivil kültür bakanlığı işi görüyordu. Türkmenlerin, Yörüklerin hiç bilmediğimiz kayıtlarını çıkardı" dedi. Nebil Özgentürk ise "Dünyanın ender müzik araştırmacılarından biriydi. Türkiye’nin her yerine kayıt almaya gidiyordu, her gün bir yerdeydi. Heyecanla yapardı. Köy köy dolaşarak yaptı bunları" diye konuştu. Söyleşinin ardından Cengiz Özkan, Mazlum Çimen, Nilüfer Akbal, Suavi, Vedat Yıldırım türküler söyledi, Menderes Samancılar ile Nebil Özgentürk şiirler okudu. Ayrıca, Hasan Saltık’ın anısına Şef Orhan Şallıel yönetimindeki ‘’Senfonik Festival Orkestrası’’ eşliğinde Ceylan Ertem konseri gerçekleştirildi. Mimar Sinan Amfi Tiyatro’da yapılan konserde, müzisyen Ceylan Ertem Hasan Saltık’ın müziğimize kazandırdığı eserleri seslendirdi.

"CEMİL ŞOV" VE "SEN BEN LENİN" İZLEYİCİ İLE BULUŞTU

Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışma filmlerinden ‘’Cemil Şov’’ ve ‘’Sen Ben Lenin’’in galaları yapıldı. Barış Sarhan’ın ilk sinema filmi "Cemil Şov" ve 43. Moskova Film Festivali’nde ilk kez seyirci karşısına çıkan Tufan Taştan’ın ilk uzun metraj filmi "Sen Ben Lenin" sinemaseverlerle buluştu. Galaya "Sen Ben Lenin"in yönetmeni Tufan Taştan'ın yanı sıra, yapımcıları Ali Bayraktar ve Zeynep Ünal, oyuncuları Barış Falay, Saygın Soysal, Hasibe Eren, Özgür Çevik, Serdar Orçin ve Mustafa Kırantepe katıldı. Oyuncu Barış Falay "İyi senaryo hepimizi ayağa kaldırıyor" derken, Serdar Orçin ise "İyi bir senaryo gelince, oyuncu için itici bir güç oluyor. Bana göre şampiyonlar ligi gibi bir kadro var bu filmde" dedi.