Bir çok ankette Millet İttifakı'nın TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde önde olacağı sonucu çıksa da seçim sonrasında parlamentoda oluşacak milletvekili dağılımı 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e geçiş ve bir çok değişiklikte AKP ve MHP'nin etkili olabileceğini gösteriyor. Yön Eylem Sosyal Araştırmalar Merkezi Genel Koordinatörü Derya Kömürcü, geçen gün kuruluşunu ilan eden Emek ve Özgürlük İttifakı'nın, Millet İttifakı'na desteğinin önemli olduğunu yazdı.

Kömürcü'nün sosyal medya hesabından paylaştığı yazısında, "%30-32 civarında bir oy oranıyla seçimden çıkması durumunda AKP’nin hâlâ 250’ye yakın milletvekiline sahip olacağı bir seçim sonrası tablosu bizleri bekliyor. Burada MHP'yle birlikte 270 milletvekilini aşabilecek bir Cumhur İttifakı gücünden bahsediyoruz" ifadelerine yer vererek şu düşüncülerini iletti:

"Öyle görünüyor ki 2023 baharından önce bir seçim olmayacak. Bunun anlamı, Türkiye seçime yeni seçim kanunuyla gidecek. Dolayısıyla partiler arasındaki ittifaklar ve ortak liste çalışmaları artık çok daha önemli.

Önümüzdeki seçimin öncelikli olarak yürürlükteki tek adam rejiminin devam edip etmeyeceğinin oylanacağı bir seçim olacağı doğru. Bugün yüzde 55-60 aralığında bir seçmen kitlesi “Erdoğan’a asla oy vermem” kararlılığında konsolide olmuş durumda.

Ve bu yüzde 55-60’lık kesimin 4-5 puanlık kayıpla muhalefetin ortak adayına oy verme eğilimi sergilemesi, “Altılı Muhalefet” için Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmanın Meclis’te çoğunluğu elde etmekten daha kolay olabileceğine işaret ediyor.

Bu yorumu yaparken, “Altılı muhalefet”in önüne çıkarılan tuzaklara düşmediği, beraberliğini koruduğu ve en önemlisi Emek ve Özgürlük İttifakı’na oy verme eğilimindeki seçmenlerin de desteğini alabilecek bir ortak adayın belirlendiği bir seçim süreci öngörüsünde bulunuyorum.

AKP son seçimden bugüne 10 puanın üzerinde, MHP 5 puana yakın oy kaybına uğradı. Ancak seçim sisteminin katkısı ve ülke geneline yayılan az vekilli pek çok ilde birinci veya ikinci parti olma özelliği nedeniyle AKP kaybettiği oy kadar çok milletvekilliği kaybetmeyecek.

"270 MİLLETVEKİLİNİ AŞABİLECEK BİR CUMHUR İTTİFAKI'NDAN BAHSEDİYORUZ"

 %30-32 civarında bir oy oranıyla seçimden çıkması durumunda AKP’nin hâlâ 250’ye yakın milletvekiline sahip olacağı bir seçim sonrası tablosu bizleri bekliyor. Burada MHP'yle birlikte 270 milletvekilini aşabilecek bir Cumhur İttifakı gücünden bahsediyoruz.

"SEÇİME YÖNELİK STRATEJİLERİ EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI'NA GÖRE ŞEKİLLENDİRMEK GEREKİR"

Böyle bir güç karşısında “Altılı Muhalefet”in kanun yapmaktan Anayasa değişikliğini referanduma götürmeye kadar pek çok konuda Emek ve Özgürlük İttifakı’nın milletvekili desteğine ihtiyaç duyacağını öngörmek, seçime yönelik stratejileri bu gerçekliğe göre şekillendirmek gerekir

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin 81 ilde gerçekleştirdiği ve her seçim çevresinin kendi seçmen evrenini yansıtan örneklemlerden elde ettiği bulguları yansıtan araştırma, hangi partinin hangi ilde ne kadar milletvekili çıkarabileceğini göstermesi açısından önemli.

Serkan Karakaş - 2022-09-25T124938.849

Belki daha önemlisi bu araştırma, beş farklı senaryoda partiler arasındaki ittifaklar ve ortak liste çalışmalarıyla hangi illerde kaç vekilliğin el değiştirebileceğine dair bir öngörü sunuyor.

Araştırma bulguları bize Altılı Masa etrafındaki partilerin 41 ilde kendi isim ve logolarıyla seçime girmeleri, her parti için farklılaşan diğer 40 ilde ortak listeler oluşturmaları durumunda pek çok vekilliğin Cumhur İttifakı’ndan “Altılı Muhalefet”e geçebileceğini gösteriyor

2018 seçimlerinde 81 ilin 79’unda milletvekili çıkarmayı başaran AKP, bugün 75 ile gerilese de hâlâ Türkiye geneline yayılan bir desteğe sahip. Buna karşın dört yıl önce 64 ilde birinci parti olan AKP’nin bugün 45’e yakın ilde birinci parti olabildiğini görüyoruz.

2018 seçimlerinde CHP 6, HDP 11 ilde birinci parti olurken İyi Parti ve MHP’nin hiçbir ilde birinci parti olamadığını vurgulamak gerekir. Bugün geldiğimiz aşamada HDP 11 ildeki gücünü koruyor, CHP ise yaklaşık olarak 25 ilde birinci parti konumuna gelmiş durumda.

Tam da bu yüzden, muhalefetin çok parçalı yapısı ve büyük partileri avantajlı kılan seçim sistemi nedeniyle belirli illerde ortak liste çalışması yapılması Cumhurbaşkanlığının muhalefetin eline geçtiği bir tabloda Meclis’teki çoğunluğu elde etmek açısından son derece önemli."