CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi tarafından oluşturulan Seçim Güvenliği Komisyonu 2023 seçimlerinin yol haritasını kamuoyuyla paylaştı.

CHP'den Oğuz Kaan Salıcı, DEVA Partisi'nden İdris Şahin, Demokrat Parti'den İlay Aksoy, Gelecek Partisi'nden Ayhan Sefer Üstün , İYİ Parti'den  Şenol Sunat ve Saadet Partisi'nden Hasan Bitmez'in yer alıdğı komisyonun oluşturduğu raporda 4 ana başlık, 24 madde ile paylaşıldı.

4 ana başlığın seçim öncesi yapılacak çalışmalar, seçim takvimi boyunca yapılacak çalışmalar, seçim günü yapılacak çalışmalar ve seçim sonrası yapılacak çalışmalar olacağı belirtilirken, buna dair de şu ayrıntılı bilgiler verildi.

SEÇİM ÖNCESİ NE YAPILACAK?

Gazete Duvar'da yer alan habere göre seçim öncesi yürütülecek çalışmalar şöyle sıralandı: Seçmen kütüklerinin oluşumu ve paylaşımı, sandık başı işlemlerini takip edecek kadroların tespiti, il ve ilçe seçim kurulları, partilerin seçim altyapısı, ortak çalışma ve bilgi paylaşımı, bütün kurul üyeleri, temsilci ve müşahitlerin eğitimi, YSK temsilcileri, avukat/hukukçuların belirlenmesi, yurtdışı seçmenlerine yönelik çalışmalar, sivil toplum ve gönüllülerle işbirliği ve seçim mevzuatı konularında 10 başlıktan oluşuyor.

SEÇİM SÜRECİNDE YAPILACAKLAR

Seçim takvimi boyunca yapılacak çalışmalar ise daha çok sandık güvenliği ve propaganda faaliyetleri kapsıyor. Buna göre bu süreçte sandık kurulu başkanı ve memur üye belirleme sürecinin takibi, partiler arası program koordinasyonu, propaganda, il/ ilçe seçim güvenliği toplantıları yapılacak.

SEÇİM GÜNÜ KARARLAŞTIRILAN GÖREVLER

Seçim günü yapılacak çalışmalar ise altılı masa komisyonu tarafından şu şekilde belirlendi:

-Sandık oluşumunun takibi

-Sandık başı işlemlerin takibi (sandık başında gerçekleşen usulsüz işlemler, mükerrer oy kullanımı, kamu gücü kullanılarak yapılan manipülasyonlar, yerel ve yöresel müdahaleler)

-Seçmenin oy kullanmasının teşviki ve kolaylaştırılması (seçmenin oy kullanmasını teşvik etmek ve kolaylaştırmak)

SEÇİM SONRASI SÜREÇ NASIL İZLENECEK?

Seçim sonrası yapılacak çalışmalar ise itiraz süreçlerini kapsıyor. Bu çerçevede itirazların takibi, ıslak imzalı sandık sonuç tutamağının aşınması ve yetkili birime iletilmesi, oy torbasının İlçe Seçim Kurulu’na intikali, İlçe Seçim Kurulları’ndaki birleştirme işlemlerinin takibi, İl Seçim Kurulları’ndaki birleştirme işlemlerinin takibi, sandık sonuçlarının merkeze iletilmesi ve YSK tarafından resmî seçim sonuçlarının ilanına kadar olan süre gibi başlıklar altında toplandı.