Altılı Masa'yı oluşturan CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi liderleri 5. kez bir araya gelecek.

3 Temmuz’da İYİ Parti ev sahipliğinde gerçekleşecek toplantıda dış politika ve ekonomideki güncel gelişmelerle "altılı masa" komisyonlarının çalışmaları ele alınacak. Önceki 4 toplantıda akşam yemeğinde bir araya gelen liderlerin toplantısının bu kez öğle saatlerinde başlaması bekleniyor.

GazeteDuvar'ın haberine göre İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ev sahipliğinde, parti genel merkezinde yapılacak 5. toplantıda da liderlerin kurulan komisyonların çalışma raporlarını değerlendirmesi bekleniyor. Ayrıca Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçiş sürecinde gerekli görülen anayasal ve yasal değişikliklerle ilgili yazım çalışması yürüten "Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonu"nun sona gelen çalışma raporuna da liderlerin onayından sonra nokta konulup kamuoyuna açıklanması için bir takvim belirlenmesi hedefleniyor.

GEÇİŞ SÜRECİNİN İLK 100 GÜNÜ KONUŞULACAK

Altı muhalefet partisinin iş birliği sürecinde Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Mutabakatı, geçiş sürecinin yol haritasında anlaşma ve ortak cumhurbaşkanı adayı başlıkları önem taşıyor. Bu kapsamda seçimlerin kazanılması durumunda “geçiş süreci” olarak tarif edilen dönemde cumhurbaşkanının kullanacağı ve devredeceği yetkiler, bu sürece destek veren partilerin içinde yer alacağı yönetim mekanizması, ilk 100 gün, 1 yıl yapılacak çalışmalar gibi takvim içeren bir çalışma da başladı. Şu an partilerin kendi mutfaklarında yürütülen çalışmanın önümüzdeki süreçte 6 partinin ortak çalışmasına dönüşmesi bekleniyor. Liderlerin bu hafta yapacağı 5. toplantıda bu çalışmanın ortaklaştırılıp somutlaştırılması kararının da alınması sürpriz olmayacak.

HANGİ BAŞLIKLAR VAR?

Geçiş sürecinin yol haritası kapsamında, "Geçiş sürecinin tanımlanması, geçiş sürecinin takvimi, parlamenter sistem için yapılacak anayasa değişikliğinin yürürlük tarihi, genel seçimlerin yenilenip yenilenmeyeceği, bu süreçteki yürütme organının yapısı ve işleyişine uygun usul ve esaslar" gibi başlıklar ayrı ayrı ele alınıyor.

Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı/Yardımcıları ile Kabine’den oluşacak yürütmenin nasıl işleyeceği, yetki kullanımı, kabinenin nasıl oluşacağı, bakanların kendi mekanizmaları ile ilgili işleri nasıl yapacakları, ilk yayımlanacak Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, lağvedilecek kurumlar gibi konular da bu çalışma içinde yer alıyor. Seçilecek cumhurbaşkanının ülkeyi hangi usul ve esaslara göre yöneteceği konusu bu çalışmada hiçbir yoruma açık olmayacak, çok net bir şekilde yer alacak.

ADAY AÇIKLAMASI SEÇİM TAKVİMİNE BAĞLI OLACAK

Liderlerin bugüne kadar yaptığı 4 toplantıda “ortak cumhurbaşkanı” adayı çıkarma konusunda irade beyanında bulunduğu biliniyor, ancak bugüne kadar isim konuşulmadı. Sadece cumhurbaşkanı adayı konusunda “uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletimizin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi bir aday” ifadelerinin yer aldığı 6 kriter açıklandı. Parti temsilcileri bu toplantının gündem maddeleri arasında cumhurbaşkanı adayı ile ilgili bir başlık olmadığını söyledi. Liderlerin seçim takvimi belli olmadan bu konuyu ele almayacağı ifade edilirken “Geçiş süreci ve program üzerinde anlaşılmadan bu konunun konuşulması da doğru olmaz” değerlendirmeleri yapıldı.