ANKARA (AA) - Altı Nokta Körler Derneği Genel Başkanı Fermani Kurtel, siyasi partilere 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde milletvekili adayı gösterilecek engellilere "ön sıralarda yer verilmesi" çağrısında bulundu.

Kurtel yaptığı yazılı açıklamada, engellilerin milletin ayrılmaz bir parçası ve egemenliğin önemli bileşenlerinden birini oluşturduklarını belirterek Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) temsil edilmelerinin en doğal hakları olduğunu ifade etti.

Engellilerin siyasete diğer bireylerle eşit koşullarla katılma hakkının bulunduğunu ve çeşitli partilerden milletvekili aday adaylığına başvurduğunu dile getiren Kurtel, "Engelli hakları mücadelesinin içinden gelen ve temsil kabiliyeti olan engelliler, seçilebilecekleri yerlerde yer bulmalarını ümit etmektedirler." ifadesini kullandı.

Kurtel, geçmişte bazı partilerin örgütlü engelli hareketinden gelen kişilere milletvekili adayı gösterme konusunda uzak durduğunu savundu. Fermani Kurtel, engellileri TBMM'de temsil edebilme kabiliyetine sahip engellilerin, örgütlü engelli hakları mücadelesinin içerisinde bilgi ve deneyim kazandığına dikkati çekti.

Siyasi partilerin, milletvekili adayı gösterecekleri engellileri seçerken engelli haklarıyla mücadele eden örgütleri esas almaları gerektiğini vurgulayan Kurtel şunları kaydetti:

"Aksi takdirde bu dönem engelli örgütlerini dikkate almayan siyasi partilere engelli örgütleri de gerekli tavır ve davranışı göstererek kitlelerini organize ederek oy vermemeleri yönünde üyelerini harekete geçirecektir. Partilerden talebimiz, örgütlü engelli hareketi içerisinden gelen adaylara seçilebilecek ön sıralarda yer vermeleridir."