Dolomitler'in en yüksek tepesi olan 3300 metrelik Marmolada Dağı'nda pazar günü öğleden sonra çok sayıda dağcının bulunduğu sırada bir buzul ve kaya parçası koparak çığa neden oldu. Arama kurtarma ekipleri 7 kişinin cansız bedenine ulaştı.

BBC'nin haberine göre, hayatını kaybedenlerden 4'ünün kimliği belirlenebildi, 3'ünün İtalyan, birinin de Çek vatandaşı oldukları açıklandı. 2'si ağır durumdaki 8 yaralı arasında ise Alman vatandaşlarının da bulunduğu belirtiliyor.

Kaybolan yaklaşık 30 kişiyi arama çalışmaları, yeni bir çığ tehlikesi nedeniyle güçlükle ilerliyor. Arama çalışmalarının ikinci gününde ağırlıkla havadan, helikopter ve insansız hava araçlarıyla devam edildi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİSİ

Uzmanlar ve kurtarma ekipleri, buzulun kopma nedeninin bölgede aşırı yüksek seyreden hava sıcaklıklarıyla bağlantılı olduğunu vurguluyor. Alpler Kurtarma Birliği Sözcüsü Walter Milan, "Sıcaklık olağan dışıydı. Milano, Marmolada zirvesinde sıcaklıklar son günlerde 10 santigrat dereceyi geçti. Bu, aşırı sıcak demek. Anormal bir durum olduğu bariz" diye ekledi.

20 YIL İÇİNDE YOK OLACAK

İtalya'daki en büyük kamusal araştırma kurumu olan Ulusal Araştırma Konseyi'nin Kutup Bilimleri Enstitüsü uzmanı Renato Colucci, iklim değişikliği yüzünden Marmolada buzulunun 20 yıl içinde tamamen yok olabileceğini söyledi.

Corriere della Sera'ya konuşan Colucci, 2019'da yapılan bir araştırmada buzulun 2050'ye kadar yok olmasının öngörüldüğünü, ancak son yıllarda koşulların daha da ağırlaşması nedeniyle bu sonun daha önce gerçekleşeceğini belirtti.