10 Ocak tarihine dek uygulanacak yeni koronavirüs önlemlerini duyuran Almanya, Çarşamba gününden itibaren okullar ve kreşlerin yanı sıra mağazaların birçoğunun kapatılacağını açıkladı.

Almanya Başbakanı Merkel ile eyaletlerin başbakanları ülkenin 16 Aralık'tan itibaren sıkılaştırılmış koronavirüs önlemlerinin devreye girmesi üzerinde uzlaştı. Buna göre Almanya, Çarşamba gününden itibaren okullar ve kreşlerin yanı sıra mağazaların birçoğunun kapatılacağını açıkladı.

"ALMANYA KONTROLÜ KAYBETTİ"

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre koronavirüs salgınında ikinci dalgada büyük sorunlar yaşayan ve Başbakan Angela Merkel’in sözleriyle "kontrolü kaybeden" Almanya’da, önümüzdeki Çarşamba gününden itibaren tam kapanma kararı alındı. Koronavirüs vakaları ve ölümlerde son haftalarda yaşanan hızlı artış üzerine eyalet başbakanlarıyla bugün, olağanüstü bir telekonferans zirvesi gerçekleştirdi. Başbakan Merkel, 2 Kasım’da yürürlüğe giren hafif kapanma olarak tanımlanan önlemlerin, salgının giderek kız kazanarak yayılmasını engelleyemediğini ve sert önlemler alarak, tam kapanmadan başka alternatif kalmadığını söyledi.

LK ETAP'TA 10 OCAK'A KADAR KAPANMA

Kapanmanın ilk etapta 10 Ocak’a kadar planlandığını duyuran Merkel, 4 ya da 5 Ocak’ta eyalet başbakanlarıyla tekrardan bir araya geleceklerini, sayıların gerileyip, gerilemediğini değerlendireceklerini ve kapanmanın devamını ele alacaklarını açıkladı.

KISITLAMADAN MUAF TUTULACAK İŞLETMELER DE AÇIKLANDI

Kuaförler, kozmetik salınları, dövmeciler ve masaj salonları da kapatılan işletmeler arasında. Marketler, pazarlar, evlere servis yapan işletmeler, içecek marketleri, eczaneler, temizlik ve hijyen ürünü satan mağazalar, gözlük ve kulaklık gibi sağlık ürünleri satan yerler, benzin istasyonları, bankalar, postaneler, gazete bayileri gibi işletmeler ise kısıtlamalardan muaf tutulacak. Noel günleri olan 24-26 Aralık tarihleri haricinde sosyal temasın sınırlandırılması isteniyor.

11 MİLYAR EUROLUK YARDIM PAKETİ

Öte yandan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz, kapanmadan olumsuz etkilenecek iş yerlerine destek amacıyla 11 milyar Eoru'luk yardım paketi hazırlandığını duyurdu. Hükümet, COVID-19 nedeniyle birinci dalgada kapatılan ve önlemlerden geçtiğimiz aylarda olumsuz etkilenen işyerlerinin ve serbest meslek sahiplerinin, uğradığı zararı tazmin etmek için toplam 22 milyar Euro mali yardım yapmıştı.