Türkiye ve Suriye'den 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Maraş merkezli depremlerin ardından Almanya hükümeti bu ülkelerdeki depremzedeler için yapılacak bağışlara vergi kolaylığı getirdi. Almanya Federal Maliye Bakanlığı, depremzedelere yapılan bağışlar için vergi kurallarını gevşettiğini 28 Şubat'ta yaptığı bir açıklamayla duyurdu. 

Bakanlığın açıklamasında, bu kapsamda yayınlanan Afet Genelgesi'ndeki önlemlerin eyalet maliye bakanlıklarıyla birlikte kararlaştırıldığı ve 6 Şubat tarihinden 31 Aralık 2023'e kadarki dönemi kapsadığı bilgisi paylaşıldı.

AFET GENELGESİ, HANGİ VERGİ KOLAYLIKLARINI GETİRİYOR?
Afet Genelgesi ile getirilen vergi kolaylıkları arasında, yardım kuruluşlarına ya da yardım için açılan özel hesaplara yapılan bağışların vergiden düşülebilmesi için bağış faturası istenmemesi de bulunuyor. Almanya'da normalde kamu yararına çalışan kuruluşlara yapılan bağışlar vergiden muaf tutuluyor. Ancak, Maliye Bakanlığı, bağışın vergiden düşülebilmesi için kanıt olarak bağış faturası talep edebiliyor. Bugün yayımlanan Afet Genelgesi ile depremzedeler için yapılan bağışlar için böyle bir talepte bulunulmayacağı, banka hesap dökümü ya da nakit ödeme belgesinin yeterli olacağı aktarıldı.

DERNEKLER DE VERGİ BAĞIŞ TOPLAYIP VERGİDEN DÜŞEBİLECEK
Genelge ile birlikte spor, müzik, bahçecilik, kültür gibi alanlarda faaliyet gösteren dernekler de depremzedeler için bağış toplayıp vergiden düşebilecek. Normalde vergi kolaylıklarından yararlanan bu tür dernekler, sadece tüzüklerinde yazılı olan kendi alanlarında bağış toplayabiliyor. Afet Genelgesi ile bu tür derneklerin, depremden zarar görenlere yardım için özel kampanyalar yapabileceği ve bu çerçevede para ve malzeme yardımı toplayarak ihtiyaç sahiplerine iletebileceği belirtildi.

Genelgedeki kolaylıklar, deprem bölgelerinde iş ortağı bulunan işletmeleri de kapsayacak. Buna göre, depremden zarar gören iş ortağına, 'iş ilişkilerinin devamını sağlayabilmek üzere uygun kapsamda Almanya'daki varlıklarından yardım yapan bir şirket', bu miktarı bütünüyle işletme masraflarından düşebilecek.

DEPREMZEDE ÇALIŞANLAR HANGİ YARDIMLARDAN FAYDALANABİLECEK?
Şirketler ayrıca depremden zarar gören çalışanlarına da maddi destek sağlayabilecek. Bu tür yardımların vergiden düşülebildiği sınır, bir yıl içinde 600 euro olarak öngörülse de 'acil özel durumlarda' miktarı yükseltmek mümkün. Maliye Bakanlığı'nın bugün açıkladığı genelgede, Türkiye ve Suriye'deki depremlerden etkilenen kişilerin durumunun genel olarak 'acil özel durum' olarak değerlendirilebileceği ifade edildi.

Almanya'da pek çok şirkette çalışanlar, kendi maaşlarının bir bölümünden feragat ederek yardım kampanyası gerçekleştirmişti. Bu tür dayanışma kampanyalarında maaşın feragat edilen bölümü vergi beyannamesinde vergiye tabi ücretten düşülecek.