Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyonunun hükümet dağılımı yavaş yavaş netleşiyor. Almanya medyası Yeşiller Partisi eski Eş Başkanı Cem Özdemir’in yeni hükümetin Tarım Bakanı olacağını yazdı. Bild'in haberine göre, Yeşiler Partisi Sözcüsü Steffi Lemke’nin adı geçen bu görev için Cem Özdemir üzerinde anlaşma sağlandı. Cem Özdemir’in adı daha önce Dışişleri Bakanlığı için geçmiş, bu durumda Türkiye ile sorun yaşanabileceği uyarısı yapılmıştı. Spiegel dergisi ise Yeşiller'in Cem Özdemir’in Tarım Bakanı, Steffi Lemke’nin de Çevre Bakanı olmasını istediğini yazdı. 

KABİNEDE BAKANLIKLARIN  DAĞILIMI

Euronews de, yeni kabine ile ilgili haberinde Yeşiller'in Tarım Bakanlığı'nın yanı sıra başbakan yardımcılığı, dışişleri, ekonomi, çevre ve aile bakanlıklarını da alacağı ifade edildi. Buna göre, maliye, adalet, ulaştırma ve eğitim bakanlıkları ise liberal Hür Demokrat Parti’ye gidecek. Koalisyon protokolüne göre, SPD’ye ise Başbakanlığın yanı sıra İçişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İmar Bakanlığı, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığının yanı sıra Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanlığı ve Eyaletlerden Sorumlu Devlet Bakanlığı verilecek.

Alman medyası ayrıca, hükümette Yeşiller Eş Başkanı Robert Habeck'in Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı'nı, partinin diğer Eş Başkanı Annalena Baerbock’un ise Dışişleri Bakanlığı'nı üstleneceği yazıyor. FDP Genel Başkanı Christian Lindner ise Maliye Bakanlığı görevine gelecek. Almanya'nın yeni Başbakanı olacak SDP'li Olaf Scholz, koalisyona katılacak partilere üye delegelerin 10 gün içinde ortak hükümet programına onay vereceklerini açıkladı.