Almanya'da koronavirüs salgının nasıl yayıldığını görmek için gerçek bir konser denemesi yapıldı. Alman pop şarkıcısı Tim Bendzko'nun gerçek bir konser verdiği deneye 1500 kişi gönüllü oldu ve 3 farklı senaryo denendi.

Covid-19 üzerinde çalışan Alman araştırmacılar, Leipzig konser alanında,  sağlık ve güvenlik kontrolü altında bir pop konserinin "gerçek hayat" simülasyonunu yaparak veri topladı. Halle Üniversitesi Hastanesi tarafından yürütülen deneye bin 500 gönüllü katıldı. Önceden Koronavirüs testi yapılan gönüllülerden sadece negatif olanlar deneye katılabildi.

TEST SÜRECİNDE MASKE TAKMAK ZORUNLU

Euronews'ta yer alan habere göre, test süresince gönüllülerin maske takmaları zorunlu kılınırken arenadaki rotalarını ve aerosollerin (virüsü taşıyabilen küçük parçacıklar) izlerini takip etmek için her gönüllüye verici takıldı. Konserde hangi yüzeylere en sık dokunulduğunu görebilmek için floresan dezenfektanlar kullanıldı.

3 FARKLI DENEME YAPILDI

Alman pop şarkıcısı Tim Bendzko gerçek bir konser verdiği deneyde ilk senaryoda sosyal mesafesiz bir simülasyon gerçekleştirildi. İkinci senaryoda, hijyen önlemleri alındı ve gönüllüler arasında daha geniş sosyal mesafeler oluşturuldu. Üçüncüsünde ise katılımcılar arasında 1,5 metre mesafe kuralı katı bir şekilde uygulandı.