Almanya ve Hollanda'nın ardından bugün de Fransa sınır dışı politikasında değişikliğe giderek Afgan göçmenlerin ülkeden gönderilme işlemlerini askıya aldığını duyurdu. Hollanda Adalet ve Güvenlik Bakanı Ankie Broekers-Knol, "Afganistan'daki durumu ve önümüzdeki dönem için olaylar o kadar belirsiz ki, sınır dışı etme kararları ve ülkeden ayrılmalar konusunda bir moratoryum uygulamaya karar verdim" derken, bu kararın altı ay süreceği öğrenildi. Almanya İçişleri Bakanlığı da Twitter hesabından "güvenlik durumunun değişmesi nedeniyle" sınır dışı süreçlerinin askıya alındığını duyurdu.

MOTİVE EDECEĞİ SÖYLENMİŞTİ

Bazı Avrupa ülkeleri Avrupa Komisyonu'na geçen hafta mektup göndererek, Afganistan'a iadelerin durdurulmasının "yanlış bir sinyal gönderdiğini ve muhtemelen daha fazla Afgan vatandaşını AB'ye gitmek için evlerini terk etmeye motive edeceğini" iddia etmişti.

EN KALABALIK İKİNCİ GRUP

Almanya'da "ülkeyi terk etmesi kararı" verilmiş 30 bin Afgan bulunuyor. Avrupa Birliği'nin istatistik kurumuna göre, 2020'de AB'deki sığınmacıların yüzde 10,6'sını Afganlar oluşturuyor. İlk sırada yer alan Suriyelilerin oranı ise yüzde 15,2.