VOA'nın haberine göre Faeser, elemanların kısa vadede işbaşı yapmasını arzuladıklarını, ancak diğer çalışanlarda olduğu gibi güvenlik ve güvenilirlik kontrolü yapılmasının şart olduğunu ve bu konuda taviz vermeyeceklerini açıkladı. Bakan, Almanya'da sektörde çalışacak yabancı işçilerin Almanca bilmesinin şart olmadığını da söyledi.

Çalışma Bakanı Hubertus Heil da uçak şirketlerini ve havalimanı idarelerini eleştirerek, zamanında önlem almadıkları ve son haftalarda yaşanan kaotik durumdan sorumlu olduklarını ifade ederken, sorunun kısa vadeli çözümü için Türkiye'den ve diğer ülkelerden gelecek personele onay verildiği belirtti.

"KALICI İŞ GÖÇÜNDEN BAHSETMİYORUZ"

Bakan Heil, "misafir işçi" statüsünde gelecek elemanlara toplu sözleşmeyle belirlenen miktarda ücret ve konaklama sunulacağını duyurdu. Heil, önlemin geçici bir süre için planlandığını belirtirken, "Kalıcı bir iş göçünden bahsetmiyoruz, sektörü rahatlatacak kısa vadeli bir olanağı devreye sokuyoruz" diye konuştu. Bakan, gelecek personelin bagajların taşınmasında ve uçağa yerleştirilmesinde görev alacağını açıkladı.

VİZE VE ÖZEL İZİN BEKLENTİSİ

Havaalanları ile uçak şirketlerini temsil eden Almanya Havalimanları Çalışma Topluluğu Başkanı Ralph Beisel, yabancı işçi getirilmesine yönelik plan için hükümete teşekkür ederken, gerekli vizelerin verilmesi konusunda Dışişleri Bakanlığı ile Almanya’nın başkonsoloslukların hızlı bir şekilde yardımcı olacağına inandığını söyledi.

ADV, sektörün başka çatı kuruluşları ile birlikte ilgili bakanlıklara mektup göndererek, Türkiye'de 2 bine yakın kalifiye personelin Almanya'da çalışmaya hazır olduğunu belirterek özel izin verilmesini istemişti.