Habeck, Moskova'yı batının Ukrayna'ya verdiği destekten dolayı doğalgazı Almanya'ya karşı "bir silah olarak" kullanmakla suçladı. Alman bakan, "Gaz akışının azaltılması, Putin'in yaptığı ekonomik bir saldırı. Kendimizi savunacağız. Ancak zorlu bir yoldan geçmek zorundayız" dedi.

İkinci seviye alarmın "ciddi bir kötüleşme" anlamına geldiğini söyleyen Habeck, "Şu an hissetmesek bile, bir gaz krizinin içindeyiz. Durum giderek ciddileşiyor. Ve önümüzde zorlu geçecek bir kış var" ifadelerini kullandı.

Acil durum planındaki alarm seviyesi, Almanya'nın şu an için durumu "idare edebilecek" durumda olduğunu gösteriyor. Üçüncü ve en yüksek aşama, acil seviye olarak adlandırılıyor.

GAZ AKIŞI YÜZDE 60 KESİLDİ

Rus enerji şirketi Gazprom, son 2 haftada Almanya'ya Kuzey Akım Boru Hattı üzerinden sağladığı doğalgazı teknik sorunlar gerekçesiyle yüzde 60 azalttı. Birçok Avrupa ülkesi gibi Almanya da doğalgaz için büyük oranda Rus kaynaklarına bağımlı.

Ukrayna savaşı öncesi doğalgaz ihtiyacının yüzde 55'ini Rusya'dan karşılayan Almanya, Rus gazına bağımlılığını azaltmak için alternatif kaynaklara yönelerek bu oranı yüzde 35'e düşürmüştü. Almanya'daki doğal gaz depolama tesislerindeki doluluk oranı şu an yüzde 58. Alman hükümeti kışa kadar bu oranı yüzde 90'a ulaştırmayı hedefliyor.