Başbakan Angela Merkel'in son icraatlarından biri Covid-19 kısıtlamalarını artırmak oldu. Eyalet başbakanlarıyla görüşen Merkel, toplantıya Başbakan olacak Olaf Scholz'u da davet etti. Başbakan Merkel, Olaf Scholz, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hendirk Wüst ve Berlin Eyaleti Başbakanı Michael Müller'in katıldığı ortak basın toplantısında durumun ciddiyeti ifade edildi, ek tedbirler açıklandı.

AŞI GEÇERLİLİĞİNİ 9 AY SONRA KAYBEDİYOR

Merkel, vaka sayılarının yüksekliğine ve hastanelerdeki doluluk oranına dikkat çektiği açıklamasında, "Durum çok ciddi" tespiti yaptı. Sağlık sisteminin yükünün azaltılması gerektiğini dile getiren Merkel, bu amaçla alınan önlemleri aktardı. Halkı aşı ve hatırlatma dozunu olmaya çağıran Merkel, Avrupa Birliği düzeyinde iki doz aşının geçerliğini 9 ay sonra kaybetmesinin tartışıldığına dikkat çekti.

AŞI ZORUNLULUĞU ŞUBAT'TA

Etik Kurulu'nun yıl sonuna kadar aşı zorunluluğu konusunda bir tavsiye metni hazırlayacağını anlatan Merkel, aşı zorunluluğu konusunda Federal Meclis'te karar verileceğini ifade etti. Federal Meclis'in kararının ardından aşı zorunluluğu şubat sonunda yürürlüğe girebilecek. Merkel ayrıca eyalet yönetimlerinin tedbirleri gerektiğinde sertleştirebileceğini de söyledi.

ALINACAK YENİ TEDBİRLER

Alınan kararlara göre, Almanya genelinde mağazalara girişlerde 2G (iyileşmiş ve aşılanmış) kuralı geçerli olacak. Temel gıdaların satıldığı yerler bu kısıtlama kararından muaf tutulacak. Sinema, tiyatro ve restoran gibi yerlere aşılanmış ve iyileşmiş olanlar girebilecek. Çocuklar ve 18 yaşından küçük olan gençler için istisnalar getirilebilecek. Aşılanmamış ve hastalığı geçirmemiş kişilerin katıldığı özel buluşmalarda bir hane halkı ile başka bir haneden en fazla 2 kişi yer alabilecek. 14 yaşından küçük çocuklar bundan muaf tutulacak.

YILBAŞINDA TOPLANMA YASAĞI

Spor, kültür ve benzeri büyük çaplı etkinliklere de kısıtlama getirilerek; mekanın kapasitesinin en fazla yüzde 50'si kullanılabilecek. Vakaların arttığı bölgelerde etkinlikler iptal edilecek, sportif faaliyetler seyircisiz yapılacak. Haftalık 100 bin kişide görülen yeni vaka sayısının 350'yi aştığı bölgelerde barlar ve diskotekler kapalı tutulacak. Yılbaşında, 31 Aralık ve 1 Ocak'ta ülke genelinde toplanma yasağı uygulanacak. Ayrıca yılbaşı öncesi havai fişek satılması yasaklanacak. Ayrıca aşı kampanyasını hızlandırmak için eczanelere ve diş doktorlarına aşı yapma izni verilecek.