Almanya Federal Meclisi Başkan Yardımcısı ve Hür Demokrat Parti (FDP) Milletvekili Wolfgang Kubicki, partisinin Aşağı Saksonya Eyaleti'nde bulunan Hildesheim kentinde düzenlenen bir seçim etkinliğinde, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni bir göç akınına yol açabileceğini söylerken  hakaret ederek "lağım faresi" ifadesini kullanmasının ardından iki ülke arasında gerilim yaşandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç Wolfgang Kubicki'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında kullandığı ifadeleri kınayarak "Kubicki'nin bu kabul edilemez ifadeleri, adı geçenin Parlamento Başkan Yardımcılığı konumuna yakışmadığı gibi, siyasi ahlak ve sorumluluktan da tamamen yoksundur. Bu yakışıksız ifadeler esasen Kubicki’nin siyasi ve ahlaki seviyesi hakkında fikir vermekte ve bayağılığını gözler önüne sermektedir. Bu konudaki güçlü tepkimiz bugün Bakanlığımıza çağrılan Almanya’nın Ankara Büyükelçisi’ne de bildirilmiştir"ifadelerini kullandı.

Yaşananlara dair ilk kez konuşan Kubicki, DW Türkçe'ye yaptığı yazılı açıklamada "Ben Sayın Erdoğan'ı, Aşağı Sakonya Eyaleti'ndeki bir seçim etkinliğinde ufak bir bölüme değinirken 'lağım faresi' olarak niteledim. Lağım faresi küçük, sevimli, ama aynı zamanda akıllı ve kurnaz bir varlıktır. Bu nedenle de pek çok çocuk hikayesinde ana kahraman olarak da görülür. 'Kanal faresi Kalle' ve 'Ratatouille' kitaplarında mesela" dedi.

Erdoğan'la ilgili sözlerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mülteci politikasına değinirken kullandığı ifadeler olduğunu belirten Kubicki, sözlerini "Bu konuda Erdoğan ülkesi için iyi, AB'ye sığınmacı sayısını azaltmaya yönelik bir mutabakat sağlamayı başardı. Bu arada Balkan rotasından gelen sığınmacı sayısında yeniden artış olduğunu da görmemiz gerek. Bu durum da Almanya'nın hem dış hem de iç politikası için yeni zorlukları da beraberinde getiriyor" şeklinde sürdürdü.