Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Bakanlıktan tebliğe ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, geçen yıl yapılan düzenleme gereğince, bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, 5 bin liranın üzerindeki mal veya hizmet alış veya satışlarını aylık olarak elektronik ortamda Ba-Bs formlarıyla bildiriyordu. Bu şekilde Ba-Bs formu veren yaklaşık 1,6 milyon mükellef bulunuyordu.

Yeni tebliğle söz konusu mükelleflerin Ba-Bs formu verme yükümlülükleri kaldırıldı. Buna göre, tüm alış veya satışları 5 bin liranın altında olan ya da alış veya satışlarını e-Belgelerle gerçekleştiren mükelleflerin artık Ba-Bs formu vermeleri gerekmeyecek.

Böylece Ba formu verenler açısından 1,4 milyon mükellef, Bs formu verenler açısından ise 1,5 milyon mükellef artık bu formlara ilişkin herhangi bir bildirim yapmayacak.

Düzenleme gereğince Gelir İdaresi Başkanlığı, kamu kurumlarından mükelleflerin alış ve satışlarına ilişkin olarak elektronik ortamda bilgi alması durumunda, bu bilgilerin Ba-Bs formlarına dahil edilme zorunluluğunu resmi internet sitesinde yapacağı bir duyuruyla kaldırabilecek.

Bu şekilde halihazırda söz konusu formlarla bildirilen bazı bilgilerin de mükellefler tarafından bildirilmesine gerek kalmayacak.

BA-BS FORMU NEDİR?

Satıcı ile alıcının fatura bilgilerini kıyaslayarak, beyanın gerçekliğini teyit eden ve olası sahtecilikleri engellemeyi hedefleyen formlardır. Ba/ Bs mutabakat sağlanmak üzere başvurulan bir beyan sistemidir ve bir ay içindeki 5 bin TL ve üzeri faturalar için doldurulur.