Matematikçi, yazar Ali Nesin, eski yöneticisi olduğu Nesin Vakfı'nın hiçbir surette yasaya aykırı para toplama faaliyetinde bulunmadığını, vakfın bankada bulunan 2 milyon lirasına el konarak Hazine’ye aktarılmasının hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğunu belirterek, "İstanbul Valiliği’nin söz konusu işlemin hukuka ve hakkaniyete aykırı yönlerini yeniden değerlendireceğini ve yakın zamanda arazimize konan şerhi kaldıracaklarını umuyoruz. Tabii hukuki prosedür devam ediyor. Bağışçılarımızın ve Vakfımızın çıkarlarını sonuna kadar koruyacağız” açıklamasını yaptı. Nesin ayrıca, vakfın tüm hesaplarının açık olduğunu ve dostlarının gönül rahatlığıyla bağış yapabileceklerini duyurdu.

Yazar Aziz Nesin tarafından kurulan ve bu yıl 50’nci yılını kutlamaya hazırlanan Nesin Vakfı’na yönelik baskılar sürüyor. İzmir’in Tire ilçesindeki 60 dönümlük zeytinliği kundaklanan, İstanbul Çatalca’da da İsmailağa Cemaati’nin hedef aldığı Nesin Vakfı’nın bankada bulunan yaklaşık 2 milyon lirasına el konularak, Hazine’ye aktarılmıştı.

Aziz Nesin’in oğlu, vakfın eski yöneticisi Ali Nesin, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada süreci anlattı. Nesin, şunları kaydetti:

“2017 yazında Nesin Vakfı’na komşu 8 dönümlük arazi satışa çıkmıştı. İçindeki villayla birlikte 2 milyon liraydı, ‘kelepir’ sayılırdı. Sahibinin acil paraya ihtiyacı olduğundan bir hafta on gün içinde almalıydık. Babam da birkaç defa bu araziyi almaya yeltenmiş ama parası çıkışmadığı için alamamıştı. Bizim de o kadar paramız yoktu tabii. Eski vakıf çocuğu, şimdi vakıf yöneticisi Süleyman Cihangiroğlu çok ısrar etti, ‘bankadan kredi çekelim’ dedi. Ben hiç sevmem öyle kredi işlerini filan, önce reddettim ama sonra ısrarlarına dayanamadım, zaten ben de istiyordum. Facebook’tan duyuralım, biraz destek gelir, kalan miktarı krediyle tamamlarız diye düşündük. Babamın hayallerini ve arazinin bizim için önemini vurgulayan bir yazı yazdık. Çok etkili oldu. Bir iki haftada çoğunluğu düzenli bağışçımız olan dostlarımızın desteğiyle süreci tamamladık.

“İKİ YIL SONRA BİRİLERİ ESKİ DUYURUYU YENİDEN PİYASAYA SÜRDÜ”

Şu komik olayı da anlatayım. Vakıf sekreteri ve muhasebecisi gelen desteği anbean WhatsApp grubumuza bildiriyor. Paranın tamamlanmasına az kalmış… Bir hızlanıyor, bir yavaşlıyor… Sanki at yarışındayız, herkeste öyle bir heyecan… Tutar tamamlandığında WhatsApp’tan sevinç çığlıkları yükseldi! Tamam, dedim, duyuru yapalım, daha fazlasına gerek yok. ‘Ali abi, biraz daha gelsin ne olur’, ‘Olmaz’ durdurun. ‘Ali abi ne olur biraz daha’. Benim de içim gidiyor tabii ama daha sonra utanacağım hiçbir şey yapmamaya karar vermişim bir defa. ‘Bize yakışmaz’ dedim. İkinci bir duyuruyla bağışları hemen kestik. Araziyi aldık. Aylar boyunca o araziyi düşünerek geceleri uykuya daldım, o kadar mutluydum! (Bir iki yıl sonra birileri o eski duyuruyu yeniden piyasaya sürdü ve yeni bir arazi alacağımızı sananlar bağışta bulundular…

“İSMAİLAĞA, BİZE KARŞI DÜŞMANCA BİR TAVIR TAKINDI”

Bunu durdurmamız mümkün olmadı maalesef… Sanırım 2021’de (yani araziyi alışımızdan dört yıl sonra) o arazinin komşu arazisine İsmailağa cemaatine bağlı bir tarikat taşındı. Bize karşı düşmanca bir tavır takındılar. Sözlü ve fiziksel tacize başladılar, üzerimize köpek saldılar, çocuklarımızı videoya kaydettiler, Çatalca’da aleyhimize konuşmaya başladılar. Bir de cami mi mescit mi olduğunu anlamadığımız kaçak bir yapı inşaatına giriştiler. Bir süre sonra da valilik, daha doğrusu eski Dernekler Masası, yeni ismiyle Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü ‘izinsiz bağış kampanyası’ yaptığımız gerekçesiyle vakfa müfettişler yolladı. Bu yazımızı kampanya olarak addetmişler… Olacak şey mi? Müfettişler geldi. Onlara bunun sonu ne olabilir diye sorduğumuzda 'Muhtemelen 5- 10 bin liralık ceza gelir' dediler ama isterlerse gelen paraya da hatta araziye de el koyabilirlermiş. Ama genel kanı bir para cezası geleceği yönündeydi. Müfettişler herhangi bir suistimal olmadığı yönünde rapor vermelerine rağmen akla hayale gelmeyecek şekilde olabilecek en ağır cezayı kestiler.

“DUYURUYU BİZ YOLLAMIYORUZ, DOSTLARIMIZ SAYFAMIZA GİREREK GÖRÜYOR”

Sadece o 2 milyon liralık bağışa değil, ‘Hesaptaki tüm paralar o kampanya sayesinde gelmiştir’ diyerek tüm hesaplarımızı süresiz olarak dondurdular. Ayrıca araziye el koymak amacıyla tapuya şerh düştüler. Düşünebiliyor musunuz, çoluk çocuk var, çalışan var demeden tüm paramızı dondurdular… Biz taş mı yiyeceğiz! Dostlarımız bilir; biz, kitap ve kira gelirlerimiz dışında, bağışlarla yaşarız. Bu nedenle çeşitli ihtiyaçlarımızı destekçilerimizle paylaşan (mesela kışa doğru kömür, bazen sular seller altında kalan binalarımız için inşaat malzemesi, deprem güçlendirme için bilirkişi görüşü vb.) ve onlardan destek alarak yaşayan bir vakıfız. İhtiyaçlarımızı dostlarımızla paylaşmamızdan daha doğal bir şey olamaz. Üstelik duyuruyu biz yollamıyoruz, dostlarımız sayfamıza girerek görüyor, yani biz onlara gitmiyoruz, onlar bize geliyorlar. Ama diyelim kusurumuz var, bir an için öyle varsayalım; cezası bu kadar ağır, bu kadar acımasız, bu kadar düşmanca mı olmalı?

“YÜRÜTMEYİ DURDURMA İSTEĞİMİZİ MAHKEME REDDETTİ”

İtiraz ettik tabii. Yürütmeyi durdurma kararı alınması, yani banka blokajlarının kaldırılması için mahkemeye başvurduk. Bu arada ben de bir randevu alarak valiyle ve yardımcısıyla görüşmeye gittim. Açık açık söylemediler tabii ama benim anladığım kadarıyla onlar da bu uygulamayı abartılı bulmuşlardı, bu durumdan çok mutlu değillerdi. Görünürde prosedürü savunuyorlar ama durumun nasıl düzelebileceği konusunda da çözüm üretmeye çalışıyorlardı. Yürütmeyi durdurma isteğimizi mahkeme reddetti. Bunun üzerine inanılmaz bir şey oldu. Bloke edilen 5 milyon küsur lirayı devlet hesaplarımızdan çekti! Oysa mahkeme sadece blokajın devam edebileceği yönünde karar vermişti. Kısa süre sonra bir başka inanılmaz bir şey oldu. Valilikten aradılar ve 3 milyon lirayı iade ettiklerini, sadece 2 milyon liraya el koyduklarını, blokajı da kaldırdıklarını söylediler. (Tüm hesaplarımız açık ve bize ait. Dostlarımız bağışlarını gönül rahatlığıyla yapabilirler.) Bu karar değişikliği konusunda yorum yapmıyorum. 

“HİÇBİR SURETTE YASAYA AYKIRI OLARAK PARA TOPLAMA FAALİYETİNDE BULUNMADIK”

Hiçbir surette yasaya aykırı olarak para toplama faaliyetinde bulunmadık. 2 milyon TL’nin Hazine’ye intikal ettirilmesi hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu çok açık. Buna rağmen bir an için usuli bir sorun olduğu düşünelim, yine de mantıken hem gelen bağışa hem de tapuya el koyamazlar, hele ki yıllar sonra… Arazi üzerinde vakıf çocuklarımızın yaşam alanlarını zenginleştiren yapılar ve ekili-dikili alanlar hayata geçti. Söz konusu arazi artık vakfımızın ayrılmaz bir parçası. İstanbul Valiliği’nin söz konusu işlemin hukuka ve hakkaniyete aykırı yönlerini yeniden değerlendireceğini ve yakın zamanda arazimize konan şerhi kaldıracaklarını umuyoruz. Tabii hukuki prosedür devam ediyor. Bağışçılarımızın ve Vakfımızın çıkarlarını sonuna kadar koruyacağız.”

GÖRÜNTÜ: Arşiv (Nesin Vakfı Çatalca)