CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Suriyeli öğrenciler için kitap ihalesinin pazarlık usulüyle yapılmasını eleştirdi. Başarır, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e “Sayıştay’ın daha önce de Başak Matbaacılık’ın bakanlığınızdan almış olduğu ihalenin 21/b ile yapılması konusunda usulsüz olduğu eleştirisi varken, söz konusu yaklaşık 124 milyon TL’lik ihale neden pazarlık usulü olan 21/b ile yapılmıştır” diye sordu.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “2022-2023 eğitim-öğretim yılında Suriyeli öğrenciler için ders kitaplarının baskı ve dağıtım satın alınması işi” ihalesinin de 21/b (pazarlık usulü) ile yapılmasını TBMM gündemine getirdi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Başarır, şu açıklamayı yaptı:

“21/b ile yapılan ihale alışkanlığı hemen hemen her bakanlığı sarmış durumda. Artık neredeyse açık ihale usulü istisnai bir durum, 21/b yani pazarlık usulü ihale ise temel yöntem haline gelmiştir. KPSS skandalından sonra şimdi de Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki ihale skandalıyla karşı karşıyayız. Suriyeli öğrencilere dağıtılacak olan ders kitapları baskı ve dağıtım işi bile 21/b ile yapılıyor.

“SAYIŞTAY BAŞSAVCISI HANGİ SORUŞTURMALARA İZİN VERECEK HEP BİRLİKTE GÖRECEĞİZ”

Bu ihalede tek teklifi Başak Matbaacılık verdi. Milli Eğitim Bakanlığı ile Başak Matbaacılık arasında nasıl bir ilişki var ki sürekli ihaleleri bu şirket alıyor? Suriyelilere gönderilecek olan birçok ders kitaplarının baskı ve dağıtım işinin nasıl bir acelesi var? Burada Bakanlık tarafından öngörülemeyen durum nedir? Merak ediyorum doğrusu. Bizler kamu ihaleleri rekabet ve şeffaflık ilkeleri çerçevesinde yapılması gerektiğini defalarca söylerken hemen hemen her bakanlık şaibeli kamu ihalelerine imza atıyor. Üstelik bu ihaleler Sayıştay raporlarına yansıyor ancak kimsenin herhangi bir yaptırıma uğramaması akıl alır gibi değil. Şimdi bir de Sayıştay Başsavcılığı’na AKP’li bir isim atandı. Şimdi bu Sayıştay Başsavcısı hangi soruşturmalara izin verecek hep birlikte göreceğiz.

Milli Eğitim Bakanlığı, 06.07.2022 tarihinde 2002/666067 ihale kayıt numaralı, ‘2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında Suriyeli öğrenciler için ders kitaplarının baskı ve dağıtım satın alınması işi’ adı altında Kamu İhale Kanunu’nun 21/b maddesi kapsamında ihale yapmıştır. İhaleyi daha önce Milli Eğitim Bakanlığı’ndan defalarca ihale almış olan Başak Matbaacılık Hizmetleri İthalat İhracat A.Ş. 124 milyon 152 bin 593 TL bedelle almıştır.

Başak Matbaacılık’ın daha önceden Milli Eğitim Bakanlığı’ndan almış olduğu ihale 2020 Sayıştay raporuna yansımış ve almış olduğu ihalenin 21/b ile yapılmasının usulsüz olduğu kanaatine varılmıştır.”

Başarır önergesinde Bakan Özer’e şu soruları yöneltti:

-Sayıştay’ın daha önce de Başak Matbaacılık’ın Bakanlığınızdan almış olduğu ihalenin 21/b ile yapılması konusunda usulsüz olduğu eleştirisi varken, söz konusu yaklaşık 124 milyon TL’lik ihale neden pazarlık usulü olan 21/b ile yapılmıştır?

-21/b ile yapılan 124 milyon TL’lik ihalenin, ne gibi bir acil durumu ya da ne gibi önceden öngörülemeyen bir durumu oluşmuştur?

-Yapılan 124 milyon TL’lik ihalenin kaynağı, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden mi yoksa AB fonlarından mı sağlanmıştır?

-Mili Eğitim Bakanlığı’nın yapmış olduğu birçok ihalenin 21/b ile yapıldığı gözlenmiştir. Bu kadar çok ihalenin rekabet ve şeffaflık ilkesi ile örtüşmeyen 21/b ile yapılmasının gerekçeleri nelerdir?

-Başak Matbaacılık, hangi özelliğinden dolayı sürekli Milli Eğitim Bakanlığı ihalelerini almaktadır? Başak Matbaacılık’ı diğer matbaacılık şirketlerinden ayıran özellikleri nelerdir?”