CHP Yozgat Milletvekili Ali Keven, 6 Şubat depremlerinin ardından Osmaniye’de görevlendirildiği için bu kez Yozgat’a gelen depremzedeleri ziyaret için seçim bölgesine geldi. CHP İl Başkanlığı’nda bugün basın toplantısı düzenleyen Keven, şöyle konuştu:

"İLİMİZE GELEN DEPREMZEDE SAYISI YAKLAŞIK 11 BİN CİVARINDA"

"Yaklaşık yüz milletvekilimiz depremin olduğu gecenin sabahında alanda oldular ve vatandaşımızın sıkıntılarını, acılarını paylaşmaya çalıştılar. Bu süreçten elbette Yozgat’ta etkilendi.  İlimize gelen depremzede sayısı yaklaşık 11 bin civarında, bunun bir kısmı KYK yurtlarında kalıyor, bir kısmı evlerde kalıyor. Bunların büyük bir çoğunluğu evlerde çünkü orada yaşayan Yozgatlı hemşerilerimiz büyük bir çoğunluğu akraba ilişkilerini kullanarak buraya geldiler, akrabalarında kalıyorlar veya doğal olarak ev tuttular, burada yaşıyorlar. Müftülüğümüzün eğitim merkezinde kalan insanlarımız var. Milli eğitimin pansiyonlarında kalan insanlar var, otelde de kalan insanlar var, yaklaşık 11 bin kişi. Bunun 4 bini merkez ilçemizde, diğer bir bölümünün çoğunluğu da Sorgun ve Yerköy ilçelerimizde. Bu tabii ki Yozgat’a ciddi bir hareketlilik de getirdi. Yaşanan sıkıntı büyük, bunu herkes çok iyi bilsin. Bu sıkıntıdan her açıdan ders çıkartmak, yeniden yaşanmaması için çözüm odaklı olmak siyasetin temel görevi. Onun için özellikle bu yaşanan süreçten sonra yaşanacak süreçle ilgili mutlaka iktidarın çözüm odaklı olması gerekli ve kalıcı çözümler üretmek zorunda çünkü bu insanlar Türkiye’nin değişik illerine dağıldılar ve herkes şu anda sıkıntı içerisindeler. Bu sıkıntılar eğer çözülmezse, rahatlatılmazsa öyle sanıyorum çok daha büyük sıkıntılar yaşayabiliriz.”

"Gerçekten Yozgatlı hemşerilerim deprem alanında göstermiş oldukları ilgi ve özveri takdire şayan bir davranış. Özellikle Yozgat Belediyesi, Çayıralan Belediyesi, Uzunlu Belediyesi, Sarıkaya Belediyesi ve Yerköy Belediyesinin alanındaki çalışmaları son derece takdire şayan. Milletvekili arkadaşlarım bana bu konuda özenle ve iftiharla bununla ilgili bilgi verdiler.”

"ÜLKE MAALESEF LİYAKATSİZ İNSANLAR TARAFINDAN YÖNETİLİYOR"

"Bir felaket yaşıyoruz, kimse bu yaşanan felaketle ilgili ‘asrın felaketi yaşıyoruz’ algısına sığınmasın. AFAD’ın kadrosuna, çok üzülerek söylüyorum maalesef bir sürü liyakatsiz insan doldurulmuş, kendi plansızlıklarını ve beceriksizliklerini saklamaya çalışıyorlar. Ülke maalesef hem genelde hem de AFAD özelinde liyakatsiz insanlar tarafından yönetiliyor. Şu görüldü ki; AFAD gerçekten bu sürece, böyle yaşanılan ve yaşanılacak sürece hazırlıklı değilmiş, planları yokmuş, altyapıları yokmuş, onlar herkesin çok iyi bilmesini istiyorum. Maalesef bu iktidar ülkede her şeyi bitirdi ama acılarımızı bitiremiyor, sıkıntılarımızı bitiremiyor. Sıkıntılar bu süreçte son derece büyük, acılarımız büyük. Kimse bu olayı ‘kader algısı’ ile sıkıştırmasın. Biz elbette kadere inanırız, kaderde de doğal afetler vardır ama bu doğal afetlerin liyakatsiz insanlarla felakete çevirmek, ülkeyi yöneten insanların sorumluluğudur. Bunu mutlaka sorgulanması lazımdır. Sorgulanmayan hayat yaşanmaya değmez. Mutlaka insanlarımızın bu yaşananları sorgulaması lazım ki hayatı yaşamaya değer kılalım."

"DEPREMİN İLK GÜNÜ İŞ MAKİNASI, KAMYON, KEPÇE AYNI GÜN İNTİKAL ETTİRİLDİ"

CHP Yozgat İl Başkanı Abdullah Yaşar da yapılan yardımlarla ilgili olarak da şu bilgileri verdi:

"Bu süreçte Çayıralan belediyesi olarak dört kamyon, bir kepçe, iş makinası, beş tır, sekiz transit kamyonet yardım malzemesi, çeşitli yardım malzemesi çadırından suyundan odunundan tüpüne kadar gıdaya kadar her türlü yardımı gönderdik. Her türlü engellemeyi rağmen kapı kapı dolaştılar, Şefaatli’den de üç kamyon üç tır bir transit kamyonet malzeme yardımı yaptık. Yine Boğazlıyan Uzunlu belediyemiz Boğazlıyan ilçemizde birlikte bir vinç iş makinası bir kepçe yine bir iş makinası üç kamyon beş transit kamyonet ilaçtan gıdaya çadırdan battaniye her türlü ısıtıcıya her türlü desteği vermeye çalıştık. Bu desteği verirken de il örgütü olarak bizim özellikle sağ elin verdiğini sol el görmesin anlayışıyla bunun resmini de çekmedik resimde paylaşmadık bir paylaşımını da yapmadık. Bu araçları göndermekte sıkıntılar yaşadık. Biz araçları Kahramanmaraş’a gönderdiysek yolda şoför aradı dedi ki; 'bizi Kahramanmaraş’a göndermiyorlar oraya giderseniz bekleyeceksiniz ama bir başka yere giderseniz derhal gidebilirsiniz'. Biz elimizden geleni yaptık, helal olsun. İnsanlık görevimiz yapmak zorundaydık. Çayıralan belediyesi deprem hesabına bir milyon 14 bin lira yurttaşlarımız bağışta bulundu. Bu bir milyon 14 bin liranın 950 bin lirasını yaklaşık 949 bin 375 lirası depremzedelerin ihtiyaçlarına harcandı. Kalan 64 bin 718 lirası da AFAD hesabına aktarıldı."