CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün Sağlık Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde; “Sayın Bakan, şu anda 42 ülke gen tedavisini onayladı ve yapılıyor. Bizde neden yapılmıyor? Hacı Bayram Veli Camisi’nin avlusunda şu anda stant kurmuşlar ve SMA tip 1 hastaları için bağış topluyorlar. Türkiye gibi bir ülkede, 110 tane SMA tip 1 hastasının olduğu ülkede bir çocuk sağlığı hastalıkları uzmanı olarak, siz vicdanen hâlâ bu konuda ısrarlı mısınız? 42 ülke bu tedaviyi uyguluyor ve siz bu 110 çocuğu ölüme mahkûm ediyorsunuz” dedi.

CHP Kütahya Milletvekili Kasap, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün Sağlık Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde söz alarak SMA hastası çocukların durumunu gündeme getirdi. Kasap, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şunları söyledi:

“SMA tip 1 için ‘Gen tedavisinde çocuklarımızı kobay yapmak istemiyoruz’ dediniz. Sizin Çalışma, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığınız da aynı şeyleri söyledi. Sayın Bakan, şu anda 42 ülke gen tedavisini onayladı ve yapılıyor. Bizde neden yapılmıyor? Hacı Bayram Veli Camisi’nin avlusunda şu anda stant kurmuşlar ve SMA tip 1 hastaları için bağış topluyorlar. Türkiye gibi bir ülkede, 110 tane SMA tip 1 hastasının olduğu ülkede bir çocuk sağlığı hastalıkları uzmanı olarak, siz vicdanen hâlâ bu konuda ısrarlı mısınız? 42 ülke bu tedaviyi uyguluyor ve siz bu 110 çocuğu ölüme mahkûm ediyorsunuz.”

Araya giren Bakan Koca, “Sen bekle, ben anlatacağım” dedi. Kasap’ın “Sayın Cora söylemişti ‘Böyle bir tedavi var mı yok mu?’ diye” sözleri üzerine Koca, “Öyle değil. Yanlış bilgi vermeyin. Firma pazarlamacılığı da yapmayın” diye tepki gösterdi, Kasap da “Yanlış bilgi değil, firma pazarlamacılığı yapmıyorum” karşılığını verdi. Koca, “Ben anlatacağım. Bu devlet vatandaşı için her türlü gideri karşılar” diye konuşurken Kasap, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ben çocuk sağlığı hastalıkları uzmanıyım. Şu anda 42 ülke, bunların 20 küsur tanesi Avrupa ülkesi ve bu tedaviyi uyguluyor. Ben hiçbir ilaç ve tedavi firmasının mümessili değilim. Aşıyı yaptırmayan bu çocuklar ölüyor. Bu çocukların bekleyecek zamanı yok.”