Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya'da kılınan cuma namazı sırasında 'Atatürk'e lanet' okuduğu iddia edilen sözleri savundu: "Diyanet İşleri Başkanı olarak bunu Müslümanlara hatırlatmak benim görevim."

Ayasofya'nın açılışı sırasında 'Mustafa Kemal Atatürk'e lanet' okuduğu iddia edilen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'tan ilginç bir savunma geldi.

"ÖLÜNÜN ARKASINDAN BEDDUA EDİLMEZ"

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya'nın ibadete açıldığı ilk gün verdiği cuma hutbesiyle ilgili ilk kez açıklama yaptı. Hürriyet'ten Ahmet Hakan'a yazılı bir şekilde açıklamasını yollayan Erbaş, "Atatürk 82 sene önce vefat etti. Vefat eden insanlara dua edilir, beddua değil. Kaldı ki Ayasofya’nın müzeye dönüştürülmesi hususunda Atatürk’ün dahlinin olup olmadığı da tarihçiler arasında tartışmalı bir konudur. Velhasıl bizim millet olarak vakıf mallarını koruma konusunda çok titiz olmamız gerekir" dedi.

"BEN GÖREVİMİ YAPTIM"

Vakıf mallarına dokunulmaması gerektiğini bir kere daha söyleyen Erbaş, açıklamasının ikinci kısmında ise sözlerini savundu. Erbaş, Diyanet İşleri Başkanı olarak bunu Müslümanlara hatırlatmak benim görevim. Ben görevimi yapıyorum. Ama birileri benim görevim gereği hatırlattığım hususlar üzerinden bilerek ya da bilmeyerek tefrika çıkarıyor. Bizim inancımızda vâkıfın (vakfedenin) vasiyeti nass hükmündedir. Ona uymak gerekir. Bunu Müslümanlara Diyanet İşleri Başkanının camide, hutbede hatırlatması son derece normal bir davranıştır, polemik konusu yapmak iyi niyetli bir tavır değildir. Allah yar ve yardımcımız olsun" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya'da kılınan namazda, Diyanet’in resmi sitesinde yayımlanan cuma hutbesinin dışına çıkmış, "Fatih Sultan Mehmet Han burayı kıyamete kadar cami olarak kalması için vakfetmiştir. Vakfedileni çiğneyen lanete uğrar" ifadelerini kullanmıştı. Ayasofya, Mustafa Kemal Atatürk'ün de imzasının bulunduğu 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürüldüğü için Erbaş'ın sözleri Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret olarak değerlendirildmişti.