Aksaray Emlakçılar Derneği Başkanı Oktay Çapacı, kente gelen ve ev kiralamak isteyen depremzedelerden fahiş fiyat istendiği iddiasına ilişkin “Aksaray halkının ve İç Anadolu halkının fahiş kira fiyatları yapacağını zannetmiyoruz. Daire ve kira fiyatlarının yükselmesinin nedeni birinci sırada enflasyon gelmektedir, enflasyonda da her şey iki katı oldu üç katı oldu" dedi. Emlakçı Arif Can Yılmaz ise nadir de olsa bazı ev sahiplerinin fiyatlarda artış yaptığını, emlakçıların da komisyon almak için direttiğini söyledi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Aksaray’a gelen depremzedelere evlerin yüksek fiyattan kiraya verildiği iddia edilmişti. Aksaray Emlakçılar Derneği Başkanı Oktay Çapacı, depremzedelere yardımcı olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini belirterek, iddialara ilişkin şunları söyledi:

“Bu sektörde 28 yıldır Aksaray halkına hizmet veriyoruz. Malum depremzede kardeşlerimize Aksaray’dan İç Anadolu’dan yardımcı oluyoruz. Kiralık daire olsun, satılık daire olsun tamamen kendilerine yardımcı oluyoruz. Aksaray’a 10 bin üzeri depremzede geldi günlük 20-30 depremzede kiralık ev için arıyor bizi. Aksaray halkının ve İç Anadolu halkının fahiş kira fiyatları yapacağını zannetmiyoruz. Depremzede kardeşlerimizden yeri geldi komisyon almadık, yeri geldi maddi manevi desteklerde bulunduk, yeri geldi elektrik doğal gaz aboneliklerinde yardımcı olduk. Devlet büyükleri buna el attı depremzede kardeşlerimize elektrik, doğal gaz abonelikleri tamamen yok, herhangi bir ücret alınmadan abonelik işlemleri yapılmaktadır ve bizzat buna şahit olduk.

"FİYATLARIN YÜKSELMESİNİN NEDENİ ENFLASYON"

Daire ve kira fiyatlarının yükselmesinin nedeni birinci sırada enflasyon gelmektedir. Enflasyonda da her şey iki katı oldu üç katı oldu buna nazaran 1 milyona sattığımız daireler 1,5 milyon oldu. Kiralık olarak daireler ev sahiplerini kurtaramadığı için 2 bin liralık bir daire şu anda 4-5 bin fahiş fiyatlar oldu ve ev sahipleri evleri kendileri boşaltarak eşyalı olarak depremzede kardeşlerimize kiraya vermekte, bu da normal 2-3 bin liralık daire eşyalı olduğu için 4 bin lira fiyat belirlenmektedir. Aksaray’da fahiş kira fiyatları sadece söylemde ama böyle bir şey olmaz İç Anadolu’da Aksaray halkı bunu yapmaz biz de bunu destekliyoruz ve olsa bile şu an yapılabilecek tek şey vergi dairesi olsun resmî kurumlar olsun biz emlakçılar derneği olarak bu işe el atıp fiyat yükselişini indirmek isteriz. Depremzede kardeşlerimize yardımcı olmak isteriz. Valimiz çok duyarlı bu konuda, bu işe direk el atacaklarına eminim.”

"ÇOK FAZLA GÖÇ ALDIĞIMIZ İÇİN KİRALIK DAİRELERE YETİŞEMİYORUZ"

Emlakçı Arif Can Yılmaz ise şunları söyledi:

"3 yıldır emlakçılık yapıyorum çok fazla göç aldığımız için kiralık dairelere şu an yetişemiyoruz zaten biz kendimiz elimizden geldiğince depremzedelere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Mevcut 10 dairemiz vardı, hepsini depremzede ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Bunlardan komisyon almadık, yardımlarımız da oldu çok fazla. Zaten Aksaray halkı da bu yönde çok fazla yardım yaptı bizim esnaf çevremizde çok fazla gayrimenkul ile uğraşan esnaf olsun hepimiz elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalıştık. Tabi bu yardımlarımızdan ve çevremizden hiçbir şekilde belli bir maddi bir şey aramadık.

Bazı insanlar çok nadir olsa da çıkıyor maalesef insanların zaaflarını, insanların bu düşkünlüğü kendilerince değerlendirmeye çalışıyorlar, fiyatlarda artış yapmaya çalışıyorlar. Biz bunu ikna etmeye çalıştığımız çok fazla kişi de oldu, ama ikna edemedik. Bana göre etik değil çünkü deprem herkesin başına gelebilecek bir olay. Allah korusun bizim burası da deprem bölgesinde değiliz ama başımıza geldiğinde eminim Türk halkı, Aksaray halkı evlerini açacağını ellerinden geleni yapacağına inanıyorum, yaptılar da.

"EV SAHİPLERİ DAİRELERİ KİRAYA VERMEK İSTEMİYORLAR"

Kulağımıza gelen, gördüğümüz, şahit olduğumuz bazı emlak esnafı da var komisyon alan, komisyonda direten depremzedeler için bana göre yanlış. Kiralık daireleri bulmamız zaten zorlaştı bundan bir sene iki sene önce çok fazla kiralık dairemiz vardı ama şu anda elimizde 5-6 daire yok. Zaten yeni binalarda yatırım yapan kişiler 1-2 milyon aldıkları daireleri kiraya vermek istemiyorlar. Daire sıfır olduğu için çok fazla bu işe girmiyorlar. Bundan dolayı kiralık daireler zor bulunuyor Aksaray’da, zaten göç aldığı için kiralık dairede sıkıntı yaşıyoruz."