BirGün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre; AKP’nin enerji şirketlerinin borçlarına yaptığı ‘kıyaklar’ bir bir ortaya çıkmaya devam ediyor. Şimdi de Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi’nin özelleştirme borçlarını dolardan TL’ye çevirdiği ortaya çıktı. Borcun dolardan TL’ye çevrilmesinden kaynaklı kamu zararı 1 milyar 412 milyon 961 bin 105 TL olarak kayıtlara geçti.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Özelleştirme Ek Sözleşmesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) resmi yazıları ve OHAL kapsamında çıkarılan 683 sayılı KHK’den aldığı belgelerlerden yapılan tespitleri BirGün’le paylaştı.

Özelleştirmeyle hisse devri yapılan elektrik dağıtım şirketleri ve termik santralların dolarla ödedikleri borç taksitlerinin TL’ye çevrilmesi ve 6 yıl taksitlendirilmesi sağlandı. Dicle Elektrik Dağıtım’ın 2017 yılında kalan 193 milyon 500 bin dolarlık anapara borcu TL’ye çevrilerek, ödenen tutarın dolar karşılığı 167 milyon 422 bin 845 dolar oldu. Yapılan hesaplar doğrultusunda şirketin borcunun TL’ye çevrilmesinden kaynaklanan kamu zararı ise 75 milyon 884 bin 55 dolar (1 milyar 412 milyon 961 bin 105 TL) oldu. Dövizle ödenmesi halinde borç 243 milyon 306 bin 900 dolar olacaktı. Yavuzyılmaz, “AKP, yap-işlet-devret modeliyle yapılan projelerde yandaş şirketlere dolar ve avroyla garanti ödemelerini tıkır tıkır yaparken, söz konusu aynı şirketlerin devlete olan borçları olunca dolar borçlarını TL’ye çeviriyor ve devasa kamu zararı yaratıyor. Bu nedenle vatandaşımız fakirleşmeye devam ediyor” diye konuştu.

KAMU İHALELERİNİN ZİRVESİNDE

Kamudan en fazla elektrik enerjisi ihalesi alan şirketler listesinin en başında Dicle Elektrik yer alıyor. Şirketin ihalesini aldığı kamu kurumları arasında cezaevleri, emniyet müdürlükleri, hastaneler, kışlalar, havalimanları ve belediyeler var. Şirket, İsmail Fahreddin Tivnikli ve Abdullah Tivnikli tarafından kurulan Eksim Holding’e bağlı. 2018 yılında yaşamını yitiren Abdullah Tivnikli’nin AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yakın ilişkileri olduğu biliniyordu. Tivnikli’nin adı 17-25 Aralık operasyonlarında da geçiyordu.

***

KAMU ZARARI BÜYÜYOR

Deniz Yavuzyılmaz’ın açıkladığı diğer şirketler ve kamu zararları şu şekilde:

•Cengiz-Kolin’e ait olan Akdeniz Elektrik: 910 milyon 922 bin TL

•Çelikler Holding’e ait Orhaneli ve Tunçbilek termik santralları: 2 milyar 783 milyon TL

•Anadolu Birlik Holding’e ait Soma B Termik Santralı: 3 milyar 296 milyon TL

•Aydem Holding’e ait Yatağan Termik Santralı: 4 milyar 408 milyon TL