Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türkiye eş raportörleri John Howell ve Boriss Cilevics, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki mahkeme kararı ile ilgili, "Bu kararın onanması, İstanbul'da ihtilaflı bir şekilde iptal edilen 2019 yerel seçimlerini kazanan muhalif bir figürün siyasetten men edilmesiyle sonuçlanacak. Ulusal seçimlere sadece birkaç ay kalmışken bu, Türkiye'de demokrasi açısından ciddi bir sinyal olacaktır. Bu nedenle, temyiz mahkemelerinin, Avrupa standartlarına ve Avrupa Konseyi üyeliğinin mihenk taşı olan ifade özgürlüğüne ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihadına uygun karar vermesini ve Türkiye'deki siyasi muhalefetin haklarını güvence altına almasını bekliyoruz" açıklamasını yaptı.

AKPM Türkiye eş raportörleri John Howell ve Boriss Cilevics, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında dün verilen karara tepki gösterdi. AKPM'den yapılan yazılı açıklamaya göre raportörler şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine birkaç ay kala mahkemenin verdiği bu karar karşısında dehşete düştük. Bu, Parlamenter Asamble'nin geçtiğimiz Ekim ayında derin endişelerini belirttiği, muhalefet üyelerinin içinde bulunduğu kısıtlayıcı ve baskıcı ortamın bir başka örneğidir. Bundan dolayı, bir kez daha Türk makamlarını, Ceza Kanunu'nun kötüye kullanımı ifade özgürlüğünün kısıtlanması ve muhalefete yönelik adli tacize varan prosedürlere müsaade ederek demokratik tartışmalara ve hatta seçim sürecine katkıda bulunma kapasitesini zayıflatan hükümlerini yürürlükten kaldırmaya çağırıyoruz.

Bu kararın onanması, İstanbul'da ihtilaflı bir şekilde iptal edilen 2019 yerel seçimlerini kazanan muhalif bir figürün siyasetten men edilmesiyle sonuçlanacak. Ulusal seçimlere sadece birkaç ay kalmışken bu, Türkiye'de demokrasi açısından ciddi bir sinyal olacaktır.

Bu nedenle, temyiz mahkemelerinin, Avrupa standartlarına ve Avrupa Konseyi üyeliğinin mihenk taşı olan ifade özgürlüğüne ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihadına uygun karar vermesini ve Türkiye'deki siyasi muhalefetin haklarını güvence altına almasını bekliyoruz."