İstanbul Anadolu Yakası’nın en büyük doğal yeşil alanlarından Validebağ Korusu’na bir kez daha iş makineleri girdi.

Sabahın erken saatlerinde koruya gelen belediye çalışanları, bölgeye moloz ve kum döktü.

Bölgedeki gönüllüler, iş makinelerinin polis eşliğinde koruya girdiğini belirtti.

Sosyal medya hesabından koruya yapılan saldırıya ilişkin görüntüler paylaşan Validebağ Gönüllüleri, AKP’li Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’e tepki göstererek “Hukukçu başkan polis eşliğinde hukuk ve doğa katliamı yapıyor” ifadelerini kullandı. Baskını duyuran Validebağ Gönüllüleri, direniş başlatarak herkesi koruyu korumak için bölgeye çağırdı. Belediye çalışanlarına engel olmak isteyen yurttaşlar, polisler tarafından darbedildi.

ÜSKÜDAR BELEDİYESİ YALANLADI, AMA GÖRÜNTÜLER KANITLIYOR

Üsküdar Belediyesi'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Validebağ Korusu’na moloz dökülmediği, dökülen molozların temizlendiği iddia edildi. Üsküdar Belediyesi, "Validebağ Korusu halkındır! Sadece bizim olsun kimse gelmesin diyen küçük bir grubun algı operasyonuna kurban edilemez, etmeyeceğiz" derken, Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de, yapılan çalışmanın "betonlaşan, yürümeyi imkansız kılan yolun doğal toprakla düzenlenmesi olduğunu" iddia etti. Validebağ'da yurttaşların çektiği görüntüler ise belediyenin açıklamasını yalanlıyor.

YAŞAM SAVUNUCULARI NÖBETE DEVAM EDİYOR

Üsküdar Belediyesi'nin koruya iş makineleriyle girmesi üzerine gelen yaşam savunucuları nöbete devam ediyor. Mahkeme kararlarına rağmen Üsküdar Belediyesi'nin koruya moloz ve kum dökmesine karşı yurttaşlar eylem yapıyor. HDP Milletvekili Musa Piroğlu, CHP Doğa ve Kent Haklarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Güler Işıkcevahir, CHP yöneticileri ve çok sayıda kişi destek için Validebağ Korusu'na geldi.

KUMU İADE EDİYORLAR

Validebağ Korusu'nunda ve doğa savunucuları Üsküdar Belediyesi'nin döktüğü kumu Üsküdar Belediye başkanı Hilmi Türkmen iade etmek için poşetliyor. 

Polis Validebağ Korusu'nunda yaşam savunucuların poşetleri doldurmak için kullandığı kürekleri almak için geldi doğa savunucuları elle poşetleri doldurmaya başladı.  Akşam 17.00'de foruma çağrı yapıldı.

"YAPILAN HUKUKSUZDUR"

Üsküdar Belediyesi'nin zabıtları kum taşınmasını engellemek için geldi, Zabıtalar "Kumları biz kaldırırız" dedi. Doğa savunucuları itiraz ederek "biz taşırız" yanıtını verdiler. TMMOB yönetecisi Mücalla Yapıcı "Yapılan hukuksuzdur" dedi.

"VALİDEBAĞ KORUDUR, KORU KALACAK"

Validebağ Korusu'na dökülen 1 kamyon kum doğa savunucuları tarafından elleriyle toplanarak Hilmi Türkmen'e iade edildi. Doğa savunucuları hep beraber toplanarak Hilmi Türkmen'e mesaj gönderdi: "Validebağ korudur koru kalacak."

NE OLMUŞTU?

Validebağ Korusu, 1999’da “doğal SİT alanı” olarak tescillendi. 2014’te iki yıllığına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) devredilen koruya yönelik müdahaleler 2014’te başladı.

Koru için 2018’de “Millet Bahçesi projesi” hazırlandı ancak bu proje de gönüllülerin verdiği mücadele sonucunda hayata geçmedi. Üsküdar Belediyesi Meclisi Mart 2020’de, “olağanüstü” gündemle toplandı ve mülkiyeti Hazine’ye ait olan korunun 261 bin metrekarelik bölümünü bakım ve onarım gerekçesiyle Üsküdar Belediyesi’ne tahsis etti.

Bu gelişmeden yaklaşık bir yıl sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 24 Nisan’da Üsküdar’ı ziyaretinin ardından sosyal medya hesabından Validebağ Korusu’nda Üsküdar Belediyesi’yle “Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi”ni hayata geçireceklerini duyurdu.

18 Haziran’da yaptığı konuşmada, 21 Haziran Pazartesi günü korudaki projenin başlayacağını açıklamasının ardından ise mahalle sakinleri koruda nöbet başlattı.

17,6 milyon liralık “Rehabilitasyon ve Düzenlenme İşi” ihalesi ile koruda 88 dönümlük alana saha çimi döşenmesi planlanıyordu. 

Altunizade, Koşuyolu ve Acıbadem mahalleleri arasında bulunan Validebağ Korusu, Türkiye’nin 485 kuş türünden 130’una ve 400’ü aşkın kelebek türünden 31’ine, İstanbul’daki 2000 tür otsu bitkinin 200’üne ev sahipliği yapıyor. 

1. Derece Doğal Sit Alanı olan koruda, 101 tür ağaç, ağaççık ve çalı saptanmış. Bazıları anıt ağaç statüsünde.