İşten çıkarılan ödenmeyen tazminatları için mücadele eden maden işçilerinin Ankara'da kendisiyle görüşmesinden sonra polis müdahalesiyle karşılaşmasına dair açıklama yapan AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, "Açık söyleyeyim ben bunu anlamakta zorlanıyorum" dedi.

Manisa’nın Soma ilçesinde, 2013 yılında kapatılan Uyar Madencilik AŞ’ye ait maden ocağında işten çıkarılan işçiler aradan geçen 7 yıla rağmen tazminat haklarını alamayan ve direnişe geçen maden işçilerinin Soma ve Ermenek'ten Ankara'ya yürüyüş yapmaları engellenmişti. Ardından maden işçilerinden bir grup, geçtiğimiz ay Meclis'te AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin'le görüşmüş, bu görüşmelerinin ardından da yapacakları basın açıklaması da polislerce engellenmişti.

"BİR BAKIYORUM TARTAKLANIYORLAR"

AKP Tokat Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Haber Global kanalında yayınlanan '40' programında Jülide Ateş'in konuyla ilgili sorusuna yanıt verdi. Ateş'in konuya ilişkin "Soma ve Ermenekli maden işçileri sürekli polis ve jandarma ablukasında. Sanki topluma bir tehdit içeren grupmuş gibi lanse edildiklerini görüyoruz. Oysa insanlar haklarını arıyorlar" demesi ve bunun nedenini sorması üzerine Zengin şu ifadeleri kullandı:

"BÖYLE BİR İHTİMAL GÖRSEYDİM ELİMDEN NE GELİYORSA YAPARDIM"

"Buna çok üzüldüğümü söylemem lazım. Onları ben davet ediyorum. Güzel yemek ikram ediyoruz. Oturuyoruz, nasıl yardımcı olabileceğimizi anlatıyoruz. Sonra Kızılay'da çıkıyorlar bir basın açıklaması yapacaklar, bir bakıyorum tartaklanıyorlar. Açık söyleyeyim ben bunu anlamakta zorlanıyorum. En ufak bir ihtimal görseydim böyle birşeyle karşılacaklarına dair elimden ne geliyorsa yapardım. Söyleyecekleri tek şey de şuydu bence: 'Biz gittik Özlem Hanım'la konuştuk. Yardımcı olacağını, elinden geleni yapacağını söyledi.' Jandarma da polis de elbette görevini yapacak. Ama bu görevini yaparken her an onların insanların onları gördüğünü, bütün toplumun nazarının orda olduğunu görerek yapmaları gerekiyor."

NE OLMUŞTU?

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 işçinin hayatını kaybettiği madenci katliamının ardından Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) bağlı rödevans işletmesi yapan çeşitli madenlerden işçiler işten çıkarıldı. Soma’da 8 yıldır tazminatlarını alamayan 748 maden işçisinin 12 Ekim’de Ankara’ya  başlatacağı yürüyüş, Soma Kaymakamlığı’nın kararı ile yasaklanmıştı.