Eğitim- İş iş yeri temsilcisi Oğuz Kaan Bozkuş, “Kağıthane Belediyesi’nin, okul arazisini Millet Bahçesi yapmak istediği söylentileri dolaşmaktadır. Bizler bunu ya da bu arazi için düşünülen herhangi bir projeyi kabul etmiyoruz. Kağıthane’nin Millet Bahçesi’ne, inşaata, betona değil, okula ihtiyacı vardır” dedi.

Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle tahliye edilen Profilo Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin arazisine AKP’li Kağıthane Belediyesi’nin “el koymak” istediği iddialarına ilişkin tepkiler sürüyor. Eğitim-Sen ile Eğitim-İş Sendikası üyeleri ve veliler de bugün lise önünde bir araya geldi.

“Hani, meslek lisesi memleket meselesiydi”, “Bin 300 öğrenci mağdur, Kağıthane Belediyesi mağrur” ve “Kağıthane Belediyesi, Profilo Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden elini çek” yazılı dövizlerin taşındığı açıklamada, hazırlanan ortak metni Eğitim-İş iş yeri temsilcisi Oğuz Kaan Bozkuş okudu. Okulun 34 yıllık olduğunu belirten Bozkuş, 1989 yılında kurulan Kağıthane Belediyesi ile aynı yaşta olduğunu da söyledi. Bozkuş, şöyle konuştu:

“DEPREME DAYANIKSIZLIĞI BAHANE EDİLİP YOK EDİLMEK İSTENMEKTEDİR: Okulumuz, Fransız Hükümeti ve Profilo Vakfı’nın katkılarıyla yapılmış, yabancı dille mesleki eğitim vererek binlerce nitelikli mezun vermiştir. İstanbul’un en nitelikli meslek liselerinden birisi olan okulumuz, depreme dayanıksızlığı bahane edilip, mevcut yerinden taşınarak adeta yok edilmek istenmektedir. Merkezi konumu nedeniyle öğrencilerin ulaşımı için kolay bir noktada olan okulumuz, yeşil alan ve sosyal donatı alanlarıyla öğrencilerimizin psikososyal ve fiziksel gelişimleri için vazgeçilmez bir önemdedir. Okulumuz, içindeki kapalı spor salonu ve halı sahayla Kağıthane’de yaşayan gençlere ve vatandaşlarda hizmet vermektedir. Kağıthane ilçesinde 23 ortaokul bulunmaktadır. Bu okullardan mezun öğrencilerin gidebileceği lise sayısı ise sadece 11’dir. Okulumuz, bu liseler içinde bin 300 öğrencisi ile bölgenin eğitim öğretim yükünü sırtlayan en önemli okullardan birisidir.

ÖĞRENCİLERİMİZİN BAŞINA OLUMSUZ BİR ŞEY GELİRSE BUNUN SORUMLUSU KİM OLACAKTIR?: Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası depreme dayanıksız raporu olduğu söylenen okulumuz, bin 300 öğrencisi ile 500 öğrenci kapasiteli Şehit Mustafa Sevim İmam Hatip Lisesi’ne taşınmıştır. Uygulamalı meslek dersleri, daha önce deprem güçlendirmesi yapılan, öğrenci pansiyonunun bir bloğunda devam etmektedir. Taşındığı okulda ikili eğitim yapan okulumuzda, sabahçı grup 07.30’da derslere başlamakta, öğlenci grup 21.45’te dersten çıkmaktadır. Bu durum öğrencilerimiz ve öğretmen arkadaşlarımız için çok büyük sıkıntılar yaratmaktadır. Neredeyse gece yarısında okuldan çıkan öğrencilerimizin başına olumsuz bir şey gelirse bunun sorumlusu kim olacaktır?

HUKUKSUZ TAKAS PAZARLIĞINDA BELEDİYE, OKUL BİNASI YAPMAYI ASLA KABUL ETMEDİ: Kağıthane’nin en değerli ve merkezi yerlerinden olan okulumuz arazisi, uzun zamandır Kağıthane Belediyesi tarafından istenmektedir. Belediye, okul arazisinin tahsisini Milli Eğitim Bakanlığı’ndan isterken ‘okulun konum itibarıyla iki ana arterin kesiştiği, trafik akışı ve gürültünün yüksek olduğu bir konumda bulunduğunu, metro istasyonu nedeni ile insan sirkülasyonunun artacağını ve bu durumun öğrenciler için güvenlik problemlerine sebep olabileceğini’ öne sürmüştür. Belediyenin öne sürdüğü gerekçeler, İstanbul’daki birçok okul için öne sürülebilir. Hiç uzağa gitmeden Cendere Caddesi üzerine baktığımızda, gördüğümüz özel okul binalarının yapımına ruhsatı kim, hangi belediye vermiştir? Ayrıca Kağıthane Belediyesi, okul arazisini isterken 26 bin metrekarelik okul arazisine karşılık, konum ve değer olarak daha geri ve okul arazisin karşılığı olmayan bir noktada 12 bin metrekarelik bir yer önermiştir. Bu haksız ve aynı zamanda hukuksuz takas pazarlığında belediye, okul binası yapmayı da asla kabul etmemiştir.

OKUL ARAZİSİNİN MİLLET BAHÇESİ YAPMAK İSTENDİĞİ SÖYLENTİLERİ DOLAŞMAKTADIR: Belediyenin okulumuz arazisini neden ısrarla istediği, buraya ne yapacağı kimse tarafından net olarak bilinmemektedir. Kağıthane Belediyesi, bir önceki Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk döneminde okul arazisinin belediyeye tahsisini, bakanlıktan resmi yazıyla istemiştir. Bakanlık, belediyenin yukarıda öne sürdüğü gerekçeleri gerçekçi bulmayıp okul arazisi yerine önerilen arsanın, okulun karşılığı olmadığı gerekçesi ile belediyenin teklifini reddetmiştir. Eski Bakan Ziya Selçuk’a teklifini kabul ettiremeyen belediye, Milli Eğitim Bakanı’nın değişmesi sonrasında, aynı teklifi aynı gerekçelerle bakanlığa tekrar yapmıştır. 5 Ağustos 2021 tarihinde göreve gelen yeni bakan Mahmut Özer, 3 Ekim 2021 tarihinde, yani göreve geldikten sadece 2 ay sonra hızla okul arazisinin belediyeye tahsisini onaylamıştır. Kağıthane Belediyesi’nin, okul arazisini Millet Bahçesi yapmak istediği söylentileri dolaşmaktadır. Bizler bunu ya da bu arazi için düşünülen herhangi bir projeyi kabul etmiyoruz. Kağıthane’nin Millet Bahçesi’ne, inşaata, betona değil; okula ihtiyacı vardır.

OKULU BELEDİYEYE BIRAKMAYACAĞIZ: Belediye, depremi neredeyse fırsata dönüştürüp sadece ana binası boşaltılan okul için bir yıl önce başaramadığını şimdi yapmaya çalışmaktadır. Okulumuzun değerli arazisi, birilerinin iştahını kabartmaktadır. Bizler işçi, emekçi ve çalışanların çocuklarının, kentlerimizin en güzel, en merkezi, evlerine ulaşımı en kolay yerlerde eğitim almayı hak ettiğini düşünüyoruz. Öğrencilerimizin bahçesi geniş, yeşil alanı zengin, sportif etkinlikler yapabildikleri okullarda eğitim almalarını istiyoruz. Profilo Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi’nin bulunduğu yer tam da böyle bir yerdir. Belediyeye bırakmayacağız. Okulumuz öğrencileri, öğretmenler arkadaşlarımız çok zor şartlarda eğitim öğretime devam ederken bir yandan da belediyenin okul arazisindeki bu ısrarı ile yarını ne olacağı belirsiz bir süreç yüzünden yıpranmaktadırlar.

KAĞITHANE BELEDİYESİ, ISRARINDAN VAZGEÇMELİDİR: Bizler, öğrenciler, veliler ve öğretmenler olarak duyarlı kamuoyuna çağrıda bulunuyoruz. Okulumuz mevcut yerinde depreme dayanıklı binalar yapılarak eğitim- öğretime devam etmelidir. Kağıthane Belediyesi, okul arazisi ile ilgili isteklerinden, planlarından, ısrarından vazgeçmelidir. Millet Bahçesi ya da başka projeler, inşaatlar değil; okulumuzun kendi yerinde, depreme dayanıklı binalarında, eğitim öğretime devam etmesini istiyoruz. Tüm Kağıthanelileri ve kamuoyunu duyarlı olmaya davet ediyoruz. Okulumuz arazisini Kağıthane Belediyesi’ne bırakmayacağız.”