Muğla’nın Güllük mahallesinde 2005 yılında dönemin Belediye Başkanı, şu anki AKP Muğla milletvekili olan Yavuz Demir ve meclis üyelerinin kararıyla su imtiyaz hakkı özelleştirilerek bir firmaya verildi. Muğla’nın genelinde belediye tarafından verilen, su ve kanalizasyon hizmeti, Güllük mahallesine 16 yıldır özel bir firma tarafından veriliyor.

‘FİRMANIN İSTEKLERİ BİTMİYOR’

Güllük mahallesi muhtarı Ali Polat vergilendirilmemiş su ücretinin konutlarda metreküpünün yaklaşık 11 TL olduğunu dile getirerek, “Bu da Türkiye’nin en pahalı su tarifesidir. Yaklaşık 7 bin 500 aboneyi ve 40 bin kişiyi ilgilendiren bu durumu, kıyaslama yapılabilmesi açısından örneklendirmek isterim. Güllük gibi eski bir belde iken, mahalleye dönen Milas ilçesinin başka bir yerleşim yeri olan, Ören’de suyun, konutlarda metreküpü, 2.10 TL’dir. Bu da Güllük’te ki su tarifesinin 5’de biri kadardır. Evrensel bir insan hakkı olan su, maalesef biz Güllüklüler için hem çok pahalı hem de kalitesizdir. Bunlar yetmezmiş gibi, firmanın fütursuzca talep ve istekleri bitmemektedir” dedi.

‘İTİRAZ ETTİK’

Cumhuriyet'ten Zehra Özdilek'in haberine göre; Polat, firmanın en son ‘su güvence bedeli güncellemesi’ adı altında, tüm abonelerine ‘Sayın Abonemiz, Abone Sözleşmesi Madde 23 Satış tarifesi değiştikçe güvence bedelinde meydana gelen fark abone tarafından ödenir, gereği güvence bedeli güncellemesi yapılmıştır. Güvence bedeli güncellemeniz su faturalarına (3 taksitte) yansıtılacaktır’ mesajını gönderdiğini söyledi. Polat şöyle devam etti:“ Konutlarda 645 TL, ticarethanelerde ise, 25.000 TL’yi bulan ekstra bir ücretlendirmedir. Açlık sınırının, asgari ücreti geçtiği böylesine bir dönemde, bu yük, biz Güllüklüler için artık taşınamaz bir hal almıştır. Özelleştirmenin ne kadar trajik sonuçlara yol açtığının göstergesidir. HZR firması Ankara merkezli bir firma ve etrafta ‘biz saraya yakınız’ diye geziyorlar. HZR’ye itiraz dilekçesi verdik. Protesto amaçlı daha önce de  bir iki kere fatura yaktık ama sesimizi duyuramadık.” Güllük halkı dün Milas Kaymakamlığı İlçe Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına HZR hakkında şikayet dilekçesi verdi.

BÜYÜKŞEHİRLERDEN DAHA PAHALI

Güllük halkı suyun metreküpünü yaklaşık  11 TL’ye kullanarak pahalılıkta büyükşehirleri geçti. İstanbul’da 1’inci kademe için suyun metreküp fiyatı 5,56 TL, konut 2’nci kademe için 8,35 TL. Ankara’da ise birinci kademe konut aboneleri için suyun metreküp fiyatı 5,61 TL, ikinci kademe konut aboneleri için 7,88 TL.