Şırnak’ın Güçlükonak ilçesinde yaşayan Sabahat Aktuğ, 2014’te “Özel ağaçlandırma Projesi” kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü Şırnak Orman İşletme Müdürlüğü’nden arazi kiralamak için başvuruda bulundu. 2021’de ise başvurularına olumlu yanıt veren bakanlık, 73 dönüm araziyi proje kapsamında Sabahat Aktuğ’a kiraladı. 2021’de projesi bakanlık tarafından onaylanan Aktuğ, 49 yıllığına kiraladığı araziye fıstık ekimi için çalışma başlattı. Projenin başvuru aşamasında devreye giren şimdiki AKP’li Güçlükonak Belediyesi Başkanı Bahattin Aktuğ, projeye ortaklık teklifinde bulundu. Ortaklık teklifi reddedilen Bahattin Aktuğ, olayı husumete dönüştürerek Aktuğ’un çalışma yapmasını engelliyor. Kiraladığı arazide düzenleme yapmak için paletli kepçe getiren Aktuğ, belediye başkanının halkı kendilerine karşı kışkırttığını ve kendilerine saldırttığını söyledi. Aktuğ, AKP’li Belediye Başkanı Bahattin Aktuğ hakkında Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Yaşadıkları hakkında Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan Sabahat Aktuğ, 2014’te özel ağaçlandırma projesi kapsamından 73 dönüm araziyi Orman Müdürlüğü’nden kiralamak için başvuruda bulundukları zaman şimdiki AKP’li Güçlükonak Belediyesi Başkanı Bahattin Aktuğ’un kendileriyle bu projeye ortak olmak istediğini söyledi. “AKP’li Belediye Başkanı Bahattin Aktuğ, ilçede kim ne iş yaparsa ondan pay almaya alışmış. Kim bir iş yaparsa belediye başkanı da kendine pay ister. Rüşvetini almadan kimseye bir iş yaptırmıyor” diyen Aktuğ, Belediye Başkanı Bahattin Aktuğ’un talebini reddettiğini söyledi. Teklifi reddetmesi üzerine belediye başkanın kışkırtması sonucunda saldırıya uğradıklarını ifade eden Aktuğ, “Devletten 49 yıllığına kiraladığımız arazide fıstık ekimi yapacaktık. Biz orayı kiraladıktan sonra araziyi düzeltmek için paletli kepçe getirdik. AKP’li Güçlükonak Belediye Başkanı Bahattin de ‘bu arazilerin parselleyip size dağıtacağım. Kepçenin oraya girmesine izin vermeyin’ diyerek halkı bize karşı kışkırttı. Kepçe araziye girdiği zaman onlarca kişi taşlarla bize saldırdı. Arazimizde düzeltme işi yapmak için gelen kepçeyi taşa tuttular. Mecburen kepçe araziden çıkmak zorunda kaldı” dedi.

BELEDİYE BAŞKANI ÖLÜMLE TEHDİT ETTİ

Aralık 2021’de tekrar kepçeyi söz konusu araziye getirdikleri zaman bu seferde Belediye Başkanı Aktuğ’un ilçede bulunan camiden, “Kepçeyi yakın, yıkın. Onları da linç edin” şeklinde anons yaptırdığını ileri sürdü. Aktuğ, anonsun yaptırıldığı sırada ise Bahattin Aktuğ’un cami avlusunda çekilmiş görüntülerinin olduğunu söyledi. Yapılan anons üzere eşi ile birlikte AKP’li başkanla konuşmaya gittiğini dile getiren Aktuğ, “Konuşmak için belediye başkanının yanına gittik. Bize, ‘7 gün içinde ya evinizi buradan götüreceksiniz ya da ben seni ve aileni yok edeceğim’ dedi” diyerek tehdit edildiklerini söyledi.

ASKERİ KONTROL NOKTASINDA DARP EDİLDİ

Orman Müdürlüğü’nden kiraladıkları arazi için 5 defa kepçe getirdiklerini ve her seferinde AKP’li belediye başkanı tarafından engellendiklerini vurgulayan Aktuğ, “En son 25 Eylül’de tekrar kepçe getirmek istedik. Eşim, Şanlıurfa’dan kiraladığımız kepçeyi karşılamak için sabah saat 08:00’da evden çıktı. Eşim evden çıktığı sırada belediye başkanı Bahattin Aktuğ’un içinde olduğu araç eşimi takibe başladı. Eşim ise yoldan geçen bir aracı durduruyor. Bunun üzerine Belediye Başkanı Bahattin Aktuğ, eşimin durdurduğu araçtaki kişiyi arayarak eşimi kendilerine teslim etmesini istiyor. Bunun üzerine araç sahibi eşimi Düğünyurdu askeri kontrol noktasına bırakıyor. Eşim orada beklerken belediye başkanı ve yanındakiler de oraya geliyor. Belediye Başkanı Bahattin Aktuğ eşime tokat atıyor. Yanındakiler ise eşimi tekmeliyor. Tüm bunlar oradaki askerlerin gözü önünde oldu” diye konuştu.

‘CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK’

Can güvenliklerinin olmadığını dile getiren Aktuğ, şunları söyledi: “Bu konuya dair bir yıl önce suç duyurusunda bulunduk fakat hala soruşturma aşamasında. İlk saldırı geçen yıl Ekim ayında oldu. Şimdiye kadar herhangi bir işlem yapılmadı. Kiraladığımız araziyi kullanmak istiyoruz. AKP’li Bahattin Aktuğ, askeriye ve belediyenin gücünü arkasına alarak bütün Güçlükonak’ta istediği gibi hareket ediyor. İlçedeki halk bu kişiden korkuyor. Bu adam Güçlükonak ilçesinde korku imparatorluğunu kurmuş ki halk konuşamıyor. Bu ilçede kesinlikle can güvenliğimiz yok. Bu konuda emniyete, savcılığa bildirimde bulunduk ve sürekli tehdit aldığımızı da söyledik. Buradan yetkililere sesleniyorum. Bu adam, AKP’nin gücünü kullanarak halka her türlü korku, şiddet, şantaj ve baskıyı uygulayarak halkı yıldırmaya çalışıyor.”

AKP'Lİ AKTUĞ'DAN YANIT

Konuya ilişkin telefonla ulaştığımız AKP’li Güçlükonak Belediyesi Başkanı Bahattin Aktuğ, söz konusu arazinin 500 haneli bir köyün merası olduğunu ve kendisinin olaya karışmadığını söyledi. Camiden yapılan anons iddiasına ilişkin ise “Ben camiye bile gitmiyorum. Onu ben yapmadım” diyen Aktuğ, “Ben böyle fuzuli işleri yapmıyorum. 34 yıldır belediye başkanıyım. Ben böyle bir şeye denk gelmedim” diyerek iddiaları yalanladı.